La tecnologia entrarà a la tomba del primer emperador de la Xina

TW
0

Científics i arqueòlegs xinesos han anunciat que a partir de setembre del 2003 i gràcies a l'avançada tecnologia es podrà veure l'interior de la tomba del primer emperador de Xina, en la qual ningú no ha entrat en més de 2.000 anys. El mausoleu de Qin Shihuang (259 AC-210 AC), el primer emperador que va unificar Xina, està a 36 quilòmetres a l'est de la ciutat de Xian i és un dels grans enigmes de l'arqueologia.

Un dels principals reptes de l'estudi és comprovar si, com diuen les cròniques dels antics historiadors, a la cripta hi ha rius i llacs de mercuri. Guan Haiyan, enginyer i responsable del projecte arqueològic, un dels més ambiciosos de la història científica a Xina, assenyala que gràcies a l'aplicació d'avançades tècniques s'estudiarà la profunditat, estructura, posició de la tomba i els 60 quilòmetres quadrats que l'envolten.

En aquest lloc es troba el cèlebre Exèrcit de Terracota, construït per protegir l'emperador a l'eternitat, però es creu que les 8.000 estàtues que es coneixen fins ara són només una petita part del total, per la qual cosa els estudis geofísics podrien permetre posteriors excavacions.

Les estàtues, que van ser descobertes per un pagès en els anys 70, tenien brillants colors que van desaparèixer en entrar en contacte amb l'aire. Per això, els experts van decidir no entrar a la tomba de l'emperador, situada a un quilòmetre i mig a l'oest de l'«Exèrcit», per por de fer malbé el cos i dels valuosos tresors que es creu que l'acompanyen.