Pons qualifica «d'atemptat lingüístic» la separació del català de les seves variants

El conseller de Cultura criticà el sistema de classificació de la Biblioteca Nacional

TW
0

La polèmica entorn al sistema de classificació de la Blioteca Nacional que diferencia el català de les seves variants valenciana i balear, a les quals tracta com si fossin llengües diferenciades, ha suscitat polèmica en alguns àmbits culturals i socials que qualifiquen aquesta diferenciació com una «agressió» a la llengua catalana.

Damià Pons, conseller de Cultura del Govern Balear afirmà que «sembla mentida que, a aquestes alçades, una institució cultural rigorosa pugui atemptar contra la realitat científica de la unitat lingüística». El conseller posà de manifest que «no hi ha cap norma en biblioteconomia i documentació que justifica aquest fet» i afegí que «es tracta d'una qüestió política».

Pons creu que aquestes actituds són «condemnables» i que «l'Estat mai no ha mostrat una voluntat de reconèixer la unitat de la llengua catalana, com ja ha posat de manifest en altres ocasions», referint"se al fet que en altres casos s'ha diferenciat el català de les seves variants, argüint «diferències» entre elles però dotant"les del mateix «contingut».

El conseller de Cultura balear considera que «quan la ciència proclama la unitat d'una llengua les institucions públiques, i entenem que la Biblioteca Nacional és una d'aquestes institucions, no poden qüestiornar"la, sinó que han de respectar"la».

Segons les normes internacionals de classificació de texts, tots aquells escrits en català, s'ha de catalogar amb la terminació «cat», mentre que la Biblioteca Nacional cataloga els textos en balear com a «bal» i els valencians com a «val». Pons, però, no ha estat l'únic que ha manifestat el seu descontent respecte al sistema de classificació de la Biblioteca Nacional.

Així, el president de la Generalitat, Jordi Pujol, qualificà «d'agressió a la llengua catalana» aquesta catalogació per separat i afirma que aquest fet posa de manifgest una voluntat de «fragmentació». Pujol considera aquesta actuació d'«escàndol» i afirma que seria el mateix que si separassin les obres escrites en «colombià, guatemaltenc o argentí».

L'Institut d'Estudis Catalans, institució que presideix Josep Laporte, també s'ha manifestat en contra de la separació de català, valencià i balear, qualifincant"la de «provocació». Joan Martí Castell, president de la Secció Filològica de la institució, afirmà que és una «manifestació més d'una sèrie d'ingerències absurdes sense cap valor científic» i coincidí amb Pons en afirmar que respon a «una motivació política». El diputat i portaveu adjunt d'ERC, Josep Bargalló tambá atacà la Biblioteca Nacional i avançà que la formació està disposada a presentar iniciatives parlamentàries en contra d'aquest «atemptat contra la llengua catalana».

La ministra d'Educació i Cultura, Pilar del Castillo, ha sortit en defensa de la classificació que du a terme la Biblioteca diferenciant català, valencià i balear, assegurant que obeeix a criteris «pràctics» i que això permet «atendre millor l'usuari».