La Seu descobreix l'esperit de Gaudí

Inaugura la mostra que ubica al temple els elements decoratius i les intervencions de l'arquitecte

TW
0

P.GIMÉNEZ.Palma.
La complexa obra de restauració litúrgica i la intervenció que, a principi del segle XX, Gaudí va dur a terme a la Seu amb col·laboradors com Josep Maria Jujol són els vèrtexs de l'exposició que, sota el títoL'esperit Gaudí. Obres a la Seu 1903-1914, avui vespre s'inaugura a la catedral de Palma.

Organitzada per la Conselleria d'Obres Públiques, Habitatge i Transports, a través de la seva Direcció General d'Arquitectura i Habitatge, en col·laboració amb el Capítol Catedralici de Mallorca i el Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears, la iniciativa s'emmarca dins dels actes commemoratius de l'Any Internacional Gaudí.

Com indica el lema de la mostra, L'esperit de Gaudí vol il·lustrar no sols l'obra que va concebre l'arquitecte, sinó «tot el context noucentista i modernista» en què es va desenvolupar la producció. Una producció, d'altra banda, que a partir d'una constel·lació numèrica distribuïda pels espais de la Seu, ubica en la seva posició original els elements decoratius i les intervencions que l'artista va fer en atenció a la crida del bisbe Campins, «el mestre de litúrgia de Gaudí», com reconeixia el mateix artista en una carta que també s'exhibeix.

En total, 44 cubs han estat distribuïts al temple com a indicadors per recórrer una exposició que comença a l'exterior, localitzant els mosaics de pedra que Gaudí dissenyà als accessos del portal Major i del portal de l'Almoina, com també el disseny de la voravia i la intervenció, possiblement de Jujol, en petits finestrons.

Ja a l'interior de la Seu, el recorregut, que avança per la nau central fins a a la càtedra episcopal rere l'altar major, assenyala des dels més petits detalls, com les anelles dels canelobres de les columnes, les llànties i mènsules de la capella de Puríssima, el confessionari o els llantoners, fins a les intervencions i elements cabdals del creador català.

Entre aquests destaquen el baldaquí, els canelobres amb àngels músics, l'emplaçament de l'altar, el tintinacle, la decoració ceràmica de la Roqueta, la barana de la càtedra episcopal, els lampadaris, l'escala del Santíssim i les vidrieres (com la que reprodueix la barca de sant Pere per a l'oratori del Palau Episcopal i que es pensa que interpretava l'escut heràldic del bisbe Campins).

L'exposició, que romandrà oberta fins al 19 de desembre, fou presentada ahir amb satisfacció pels promotors i responsables directes del muntatge: Joan Darder, vicepresident del Capítol de la Seu; Federico Climent, president de la demarcació mallorquina del Coaib; Jaime Carbonero, director general d'Arquitectura i Habitatge; la comissària Marta Sierra; Catalina Joy, coordinadora de la guia, i Pere Joan Llabrés.