Apareix un sarcòfag amagat al retaule de Sant Pere de la Seu

TW
0

Activitat frenètica a la Seu. Picapedrers, fusters, electricistes i informàtics han desplegat una grua, cables i fins a ordinadors, que desperten la curiositat dels turistes. Entre tanta feina destaca l'aparició d'un sarcòfag gòtic a la capella de Sant Pere. Es tracta d'una peça de petita mida que ha estat datada entre els segles XIV i XV, trobat a l'interior de la base del retaule neoclàssic que acaba de desmuntar-se en l'esmentada capella. Pere Joan Llabrés, delegat diocesà de Patrimoni, va explicar ahir que el sarcòfag havia estat utilitzat com a material de farcit, com un carreu més, quan es va construir el retaule in situ».

L'obra, que va aparèixer sense tapa, és de forma rectangular i un dels seus laterals està decorada amb relleus que, segons Llabrés, «probablement representen un canonge de la família Galiana-Dezcallar». És una figura masculina, tombada, amb casulla i el cap del qual reposa sobre un coixí i amb un ca als seus peus, animal que representa la fidelitat. En un altre dels fronts es va esculpir l'escut de la família. Llaurat en pedra, encara queden restes de la policromia amb la qual van ser decorades les figures en colors daurat, vermell i blau.

D'altra banda, la informàtica s'ha instal·lat a la capella de Sant Pere, on un ajudant de Vicenzo Santoriello, ceramista italià amb qui treballa Miquel Barceló al mural de ceràmica, ha instal·lat una oficina de campanya i dos ordinadors amb els quals pren mesures exactes i fa recreacions virtuals. Mentre aquest tècnic treballa en silenci, els operaris han començat el muntatge de l'exposició de l'obra de l'arquitecte Antoni Gaudí, que està a punt d'inaugurar-se. Així mateix, els picapedrers ultimen la instal·lació del sarcòfag del bisbe Salvà, del XIX, a la del Davallament. Aquest sarcòfag es trobava a la capella de Sant Pere.