«Benvinguts a l'Oceanogràfic: tot el relacionat amb la mar s'estudia aquí»

El centre de Balears obrí les portes per mostrar el seu funcionament

TW
0

En el marc de la II Setmana de la Ciència i la Tecnologia, diversos centres d'investigació, museus i parcs naturals realitzen des de dilluns jornades de portes obertes amb visites guiades que permeten conèixer diferents aspectes de cada un d'aquests llocs. Una de les institucions que participa en aquesta iniciativa és el Centre Oceanogràfic de Balears, que acull la visita de diferents instituts, a més dels particulars que s'hi desplacen a fi de conèixer-ne el funcionament.

«Benvinguts al Centre Oceanogràfic: aquí s'estudia tot allò relacionat amb la mar». Amb aquestes paraules les dues biòlogues i guies de la visita, Beatriu Guijarro i Malén Guardiola, rebien els visitants, abans de mostrar-los el vídeo sobre la llagosta vermella de les illes de Columbretes (Castelló), projecte en el qual participa l'Oceanogràfic.

Després del vídeo comença la visita per les instal·lacions, que inclou el pati central, amb una introducció al centre i al seu fundador, a més de diferents estris dels que s'utilitzen en les investigacions, com ara la xarxa de posidònia. Posteriorment es visita el petit museu del centre, on es fa un resum de la història de l'entitat i es mostren algunes de les eines que s'usaven antigament. El recorregut es tanca amb una visita al laboratori de química, on es pot presenciar com es fan anàlisis de les aigües marines. Les dues monitores posen de manifest que un dels objectius del recorregut és recalcar que «des d'aquí també es poden fer investigacions i a través dels resultats d'aquestes es pot conèixer millor l'ecosistema marí de la Mediterrània».

El Centre Oceanogràfic de Balears va ser fundat el 1908 per Odón de Bueno i des de llavors ha estat «un centre pioner en investigació marina a nivell internacional», segons explica el seu director, Federico Àlvarez. Àlvarez descriu el centre com «un organisme d'investigació, d'una banda acadèmica i de l'altra orientada a resoldre problemes pràctics i reals». Així. l'entitat treballa bàsicament en tres línies. Una de dedicada a la investigació de les reserves marines, una altra d'adreçada al coneixement dels recursos pesquers i una tercera de dedicada a l'estudi de la composició de l'aigua.