Constituïda una federació per impulsar la improvisació i les gloses

L'organisme té seu a Roma i hi pren part l'associació Canonge de Santa Cirga

Imatge del combat de glosadors celebrat el juny passat al Conservatori.

TW
0

L'associació cultural Canonge de Santa Cirga ha constituït la Federació Internacional d'Improvisadors. L'organisme, que s'ha impulsat en col·laboració amb els versadores canaris, els improvisadors portuguesos i els de Còrsega, serà coordinat des de la Universitat de Roma, que també hi participa, per Paolo Scarnechia. Segons explicà Felip Munar en representació del l'associació mallorquina, «a través de la federació es presentarà un projecte a la Unió Europea per dur a terme una convenció, el proper mes de febrer, en la qual s'estudiarà la situació actual i es planejaran iniciatives conjuntes que contribueixin a impulsar la improvisació i els combats de picat».

Munar posà en relleu que a hores d'ara a les Balears no supera la trentena, el nombre de glosadors amb bona capacitat per improvisar. «La nostra situació és precària, sobretot en relació amb altres països, que aposten fort per la seva cultura popular. A les Balears s'ha de fer molta feina per normalitzar la situació de la nostra cultura popular». Munar destacà iniciatives com ara Cultura Viva, programa impulsat per la Conselleria de Cultura, per difondre la tècnica de les gloses i l'art de la dialèctica com la millor iniciativa realitzada fins ara.

Així mateix, manifestà la seva esperança que en entrar en vigor la llei de cultura popular totes les escoles es puguin beneficiar de diverses iniciatives per evitar que es perdi aquesta tradició. Segons digué, «les escoles en són la clau i és necessari que que les gloses i la improvisació experimentin un revulsiu semblant al que han tingut els xeremiers».

D'altra banda, l'associació ha editat un compacte en el qual es reuneixen, en 72 minuts, les millors improvisacions dels bertsolaris bascs, els troveros de Múrcia, els versadores de les Canàries i de Cuba, els corrandistes catalans, els cantadors d'albades valencians i els glosadors de les Balears. El compacte, que ha tingut l'assessorament tècnic de Toni Nicolau, sortirà a final d'aquest mes, i es distribuirà per les escoles. S'hi inclou la transcripció de tots els textos.