La Perifèrica recupera per a Bellpuig la història del repoblament de Mallorca

La productora crea el muntatge perquè el monestir en sigui centre d'interpretació

El monestir de Bellpuig segueix les pautes constructives del gòtic primitiu.

TW
0

La Perifèrica realitzarà el muntatge a través del qual es presentarà el discurs expositiu del monestir de Bellpuig d'Artà com a centre d'interpretació i documentació del Repoblament a Mallorca. La productora té un màxim de quatre mesos per tenir-lo enllestit i acte seguit està previst que ja s'obri el centre.

Cesc Mulet, director del projecte, explicà els eixos centrals d'aquest discurs. Una aposta innovadora a Mallorca que té com a punt de partida un audiovisual combinat amb un actor real i diferents tècniques teatrals d'ambientació. El muntatge ocuparà l'interior de l'església i tindrà una durada aproximada d'entre quinze i vint minuts.

«La idea és que les pedres parlin. Crear com una atmosfera envoltant, perquè els visitants quan entrin al temple sentin com si haguessin viatjat al segle XIV i participin de la història gairebé com si la visquessin», explicà Cesc Mulet. Un actor en directe, que serà escollit a través d'una prova, encarnarà el prior de Bellpuig, fra Guillem de Comes, uns anys després de l'epidèmia de pesta.

Aproximadament el 1353. Ell durà el pes de la narració. A través de les seves paraules comença un recorregut per diferents episodis de la història de Mallorca que es remunten enrere fins a l'època musulmana, la conquesta i el regnat de Jaume II, primer rei de Mallorca, i el repoblament de l'Illa. Per treballar aquest discurs La Perifèrica tindrà com a assessors Gabriel Llompart i Antoni Gili.

El discurs narratiu també dedicarà una part a contar la història d'aquest monestir de l'època del repoblament i les seves transformacions fins a l'actualitat. És a dir, des de l'arribada dels monjos premonstratesos amb el comte d'Urgell per unir-se a les tropes de Jaume I, a la construcció de l'església el 1240, possiblement sobre una construcció islàmica, fins a les seves successives reformes i reconversió en casa de possessió fins a ser donat per la família Truyols Rovira al Consell de Mallorca, també tindran ressò al muntatge.