TW
0

Instal·lacions, conferències, música i dansa recrearan a la Fundació Pilar i Joan Miró el mite de La caverna de Plató, una producció pròpia oberta a tots i a través de la qual es vol fer una crida al debat amb la col·laboració de la UIB i de l'Associació de Filòsofs de les Balears (AFIB). El cicle comença avui horabaixa amb la inauguració d'una instal·lació de Glòria Mas i amb una conferència del filòsof José Jiménez, de la Universitat Autònoma de Madrid, que parlarà de La caverna icònica.

Realitat i aparença. Sobre aquesta dualitat que proposa el text platònic han treballat els artistes, un discurs que, com explicà Mateu Cabot, de l'AFIB, és més «vigent» que mai encara que tengui més de 2.000 anys perquè «ens fa reflexionar sobre la condició humana», va apuntar Aina Bibiloni, de la Fundació. Plató va voler mostrar com l'ésser humà, molt sovint, rebutja el coneixement i només es fixa en les aparences. Va exemplificar aquest discurs mitjançant uns presoners tancats en una caverna que rebien les notícies de l'exterior per comentaris i creien que aquesta era la vertadera realitat, però tan sols es tractava d'una interpretació d'aquesta.

Glòria Mas presenta avui horabaixa Valors o les il·lusiones engayoses a l'Espai Zero, una visió crítica de la realitat perquè, com va dir l'artista, «pareix que l'home continua tenint problemes per sortir i per conèixer la gran realitat». Segons Teresa Matas, la caverna serà la llar on s'exerceix violència domèstica; Biel March també farà una instal·lació. La música del compositor Pau Frau, amb la coreografia de Chus García, interpretarà el conegut mite de Plató des de les disciplines de la música i de la dansa.