«Parc humà» convida a reflexionar sobre els comportaments humans

Presenta obres de 14 artistes com Juan Muñoz i Guillem Nadal

TW
0

En un temps dominat pels avanços de la ciència en contraposició a la precarietat que es manifesta als moviments migratoris humans, l'art contemporani camina en dues direccions: la producció que tendeix a la homogeneïtzació, a causa de la proliferació de la cultura global, i manifestacions multiculturalistes, que permeten captar les diferències.

Parc humà. Una exposició de criatures globals pretén ser el punt d'encontre entre ambdues tendències. La mostra conceptual que s'inaugura avui al Centre de Cultura Sa Nostra, i que es podrà visitar fins al 27 de novembre, «reflexiona, a través de les obres de 14 artistes, sobre els comportaments humans actuals» i experimenta en camps relativament aliens a l'art, com el descobriment del genoma i el debat sobre un possible retorn de l'humanisme. Així, la coproducció de Sa Nostra i el palau de La Virreina de Barcelona es presentà com una mostra «molt especial» i «tenebrosa».

La subdirectora del Centre, Magdalena Aguiló, qualificà així l'exposició, que ha estat comissariada per Iván de la Nuez i Frederic Montornés per tal d'aconseguir «barrejar conceptes com la ironia, la violència i la incomunciació», entre d'altres aspectes habituals a la societat actual.

Acompanyats pels artistes Montserrat Soto i Frank Thiel, els responsables de la mostra explicaren que, a partir d'aquest caleidoscopi de propostes, Parc humà planteja el seu recorregut com un viatge, que enfronta i convida l'espectador a reflexionar sobre els distints aspectes que envolten i condicionen la vida quotidiana de l'home a diferents escales. Entre d'altres, els moviments migratoris (Azaceta), els estralls ocasionats per la descomposició del règim soviètic (Karin Sander), les actituds de violència i incomunicació (Chris Cunningham, Juan Muñoz) i l'esforç d'aixecar el vol quan un ha caigut (Guillem Nadal).