Mor Michel de Montaigne (1592)

TW
0

Mor, tal dia com avui, el famós filòsof i moralista francès, nascut el 1533 en el castell de Montaigne, Perigord, celebrat, principalment, pels seus «essais». El seu escepticisme consistia a confessar la impotència de la raó humana i la vanitat del dogmatisme. Noble gascó, Montaigne, després d'esser durant quinze anys conseller al Parlament de Bordeus i havent mort son pare, es retira a les seves terres, a la seva possessió, per a gaudir, com ell mateix explicà, de «soi même», és a dir, d'ell mateix i fora maldecaps. Va interrompre aquella llarga estada en el camp en dues avinenteses. Una fou per a viatjar a Europa central per motius de salut i l'altre per exercir de batle de Bordeus.

Posà tot el seu entusiasme literari en els «assajos», que són un aplec de reflexions que anà desenvolupant i perfeccionant seguit, seguit. Així, l'autor dibuixa, amb aires de xerrada familiar, tota la filosofia de la felicitat. Ensenya que un escepticisme universal és la condició per esser feliç, això vol dir, dins la mitjania, lliure de tota afecció. D'aquesta manera defineix una pedagogia nova que té com a principals mitjans la dolçor, la crida a la intel·ligència i, per finalitat única, la formació d'una nova manera de jutjar les coses. La pau dins la societat i la pau dins un mateix. En resum, es desprèn de tot això, que l'esperit de Montaigne, precedent de l'anàlisi psicològica i d'unes renovades empremtes morals, és una perpètua recerca de les llums de la raó, un lligam familiar amb l'antigor i tot un seguit d'idees conservadores. Mentre les passions polítiques i religioses van destrossant, en aquell temps, la societat francesa, Montaigne dóna les claus per aconseguir un futur pacífic. Aquest magnífic personatge, que era nét de Ramon Eyquem, burgès de Bordeus, que s'havia fet ric amb la venda de l'arenga i la tonyina, no desconeixia la seva procedència del poble treballador. I sempre tingué en compte allò que va dir Sant Joan Crisòstom, «Vanitat de vanitats i tot vanitat». En el seu castell, situat entre Libourne i Bergerac, hi ha encara una torre que li servia de biblioteca i on hi podem llegir una inscripció, en llatí: «L'any de Crist del 1571, a l'edat de trenta"vuit anys, Michel de Montaigne, havent sortit de l'esclavatge de les corts i les funcions públiques, descansà, ple de salut encara, en el si de les doctes Verges. En pau i en seguretat hi passarà els dies que li resten per viure, desitjant només que els destins li permetin de refer el dolç asil paternal consagrat a la seva independència, a la seva tranquil·litat i al seu esplai».

Solia dir: No hi ha res més gran que poder esser un mateix.
I és que poques persones ho són. Molts han de riure quan tenen ganes de plorar. Altres s'han de callar les veritats que els mosseguen per dintre. Alguns encara, tot i que no poden dir aquesta boca és meva, han de celebrar per força les gràcies d'un tirà. La majoria dels mortals vivim dins un parany, però alguns, per a més inri, es fan el parany a la seva mida.