Un llibre recupera la història de la cartografia mallorquina medieval

L'obra editada pel Consell mostra els exemplars conservats a l'Illa

TW
0

«La cartografia és una de les qüestions més emblemàtiques de la història cultural de Mallorca i, per extensió, de les Illes Balears». Antoni Ginard Bujosa ha dedicat gran part de la seva vida a recuperar els mapes del passat i apropar-los al present. El resultat és La cartografia mallorquina a Mallorca, un llibre inclòs dins de la col·lecció Illa de la Calma que edita el Consell de Mallorca. La idea de l'obra era «prioritzar la reproducció i donar a conèixer els exemplars conservats a Mallorca». Per aconseguir-ho s'ha comptat amb l'ajuda de l'Arxiu del Regne de Mallorca, la Biblioteca Vivot, la Fundació Bartomeu March, i el fons de la família Gabriel Alomar, que van aportar quinze documents.

Malgrat tractar-se de «documents cronològicament tardans», explicà l'autor, el conjunt de l'obra s'erigeix com «una de les col·leccions més importants del món». El seu estudi permet «aprofundir en qui som», assegurà Maria Antònia Munar, presidenta de la institució. Ciutat de Mallorca va ser la seu del desenvolupament de l'anomenada cartografia mallorquina i un dels centres de producció més importants de la cartografia nàutica medieval. Una de les peces més destacades que es conserven d'aquell temps és l'Atles Català, creat el 1375 per Cresques Abraham i conservat a la Bibliothèque Nationale de París.

El llibre s'ha estructurat en dues parts. A la primera, s'ofereix una visió general dels trets més significatius de la cartografia mallorquina. La segona part, d'altra banda, està dedicada a la descripció i a la reproducció dels documents originals localitzats a Mallorca. Cada un té les seves pròpies característiques però, globalment, «són exemplars d'un gran interès» sobretot pel seu «caràcter ornamental i de luxe» i per la «perfecció tècnica» amb què estan elaborats, segons recull la introducció. A més, «permeten de comprovar la persistència, els canvis i l'evolució dels trets característics de la cartografia mallorquina» al llarg del temps.