Chillida descansa al costat de la seva obra

Les restes de l'escultor foren incinerades i avui tindrà lloc el seu funeral a Sant Sebastià

La ministra Del Castillo dóna el condol a la viuda.

TW
0

Les cendres de l'escultor donostiarra Eduardo Chillida, mort despús ahir als 78 anys, descansen des d'ahir horabaixa davall un magnoli i al costat d'una creu d'acer creada per ell, tal com era la seva voluntat, a la part privada del museu Chillida Leku, a la possessió de Zabalaga de Hernani (Guipúscoa). L'acte es va realitzar en la més estricta intimitat, amb la presència de familiars i amics. Els funerals s'oficiaran demà a les 19.30 hores a la parròquia de Santa Maria de Sant Sebastià. Luis Chillida, fill de l'escultor, va expressar la tristesa de la família per la mort de l'artista, però va assenyalar que «sempre serà present amb el seu treball». Després de la celebració d'un acte íntim al crematori municipal Zorroaga de Donostia, Chillida fill va explicar que els familiars senten «la pena que ens ha deixat definitivament» i tots estan «dolguts», però atesa la seva malaltia senten que «estarà millor on sigui ara».

El fill de l'artista va assenyalar que, d'una banda, està «el nostre pare i la persona d'Eduardo Chillida i, per l'altra, l'Eduardo Chillida artista, que ha deixat una obra que és la que perdurarà i quedarà entre nosaltres i que serà un record per sempre». També va indicar que la família «se sent molt protegida pel gran nombre de persones i autoritats que els han expressat les seves condolences i sentiments», i va agrair el seu suport a totes les institucions i amics de l'artista mort. En aquest sentit, va dir que el seu pare se n'ha anat, «però ens ha deixat un bon record a tots». «La vida continua», va assenyalar, i va afegir que l'escultor «tota la seva vida ha estat una persona molt creient i, com sempre ha tractat de fer el bé a tot el món, serà al cel per veure'ns des de dalt». Nombroses autoritats i admiradors de l'escultor es van acostar durant el dia d'ahir al domicili de Chillida, ubicat a la muntanya Igueldo, per donar el condol a la família.

La viuda del poeta Gabriel Celaya, Amparo ment Gastón, va manifestar ahir entre sanglots que la família de l'escultor «està enfonsada», igual que ella mateixa. «Jo estimava Chillida com un germà», va dir Gastón. El director de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM), Kosme de Barañano, va assegurar que amb la mort de l'artista Eduardo Chillida desapareix «una de les veus més profundes de l'escultura del segle XX», juntament amb Brancusi, Calder, Picasso o Giacometti, tots ells, va assenyalar, «pilars fonamentals de l'escultura del segle XX, de les noves maneres d'enfocar la figura, la representació i l'abstracció». L'arquitecte Luis Peña Ganchegui afirmà ahir que sentia «com un buit», després de la mort d'Eduardo Chillida, a qui va definir en l'àmbit artístic com «un home d'avantguarda, molt radical com tot els avantguardistes».

Entre altres, el PP es va afegir al dolor de la família i va mostrar la seva admiració per l'artista, «un tità de l'art» i «model universal». El mateix president del Govern, José María Aznar, transmetia a la viuda de Chillida el seu condol. També Pilar del Castell, ministra d'Educació, Cultura i Esport, afirmava que és «inqüestionable» que l'escultor era «un dels grans creadors de l'art contemporani del segle XX». El grup municipal socialista de Madrid proposarà a la pròxima Comissió Informativa de Cultura que algun dels centres culturals de la capital porti el seu nom. L'Ajuntament de Sant Sebastià va decidir posar al hall del Consistori a disposició dels ciutadans un llibre per expressar el condol a la seva família. Des de la institució municipal s'estudien altres iniciatives en record de l'escultor donostiarra. La bandera de Sant Sebastià oneja ja a mitja asta i així ho farà durant els tres dies de dol que el Consistori ha declarat, en memòria d'«un donostiarra universal, artista indiscutible i sobretot un home de pau i de concòrdia».