Menorca celebrà el Tractat d'Amiens amb una exposició i un concert

Es fa el bicentenari de l'adhesió de l'illa a l'Estat

TW
0

Menorca celebra aquest estiu el bicentenari de la seva definitiva adhesió a l'Estat espanyol amb la signatura, el 1802, del Tractat d'Amiens, una data que ahir es recordà amb una exposició sobre l'art i l'ambient menorquí d'aquella època i un concert de Jordi Savall. La mostra, organitzada per la Societat Estatal de Commemoracions Culturals (Secc) s'inaugurà al Museu de Menorca (Maó) amb el títol de 1802: Espanya entre dos segles i la recuperació de Menorca i amb la presència del ministre de Medi Ambient, Jaume Matas.

L'exposició reuneix 234 peces de l'època, des de pintures a indumentàries, periòdics, gravats, monedes o instruments científics i mobles. L'exhibició recorre els gusts artístics en la secció La cort i el col·leccionisme, en què destaquen sis llençols de Goya. Altres apartats són Europa i Espanya, allò internacional i la cultura, Allò religiós -amb escenes com Dones fent formatge i Pagès menorquí-, Les rivalitats del mar i La recuperació de Menorca, que aplega obres de Mongofre i Salvador Mayol.

D'altra banda, La Tonadilla a Dúo y Coro de Manuel Spinoza, i El Fin de Fiesta de las Funciones Reales de Blas de Laserna, foren les dues peces inèdites, que no s'havien tornat a interpretar, que Savall dirigí al concert del vespre. L'objectiu marcat pel músic, «aproximar-se en profunditat al gust, humor, esperit i emocions de l'època». El programa de Savall es completà amb obres de Charles Avison i amb els Reials focs d'Artifici que Haendel compongué per la Pau d'Aquisgran.