Trobades a Son Torrella inscripcions amb escenes prehistòriques

Descobertes per un pagès, varen ser lliurades a un grup d'aficionats a l'arqueologia

L'espectacularitat dels gravats és ben manifesta.

TW
0

Una troballa excepcional d'unes lloses de pedra amb incisions suposadament prehistòriques que representen figures humanes en diferents actituds "inclòs un acte sexual que suggereix connotacions rituals" es pot convertir, si se'n confirma l'autenticitat, en un dels descobriments arqueològics més espectaculars de les Balears. De fet, segons diferents fonts consultades, seria el primer cop que es troben representacions humanes dels antics pobladors de Mallorca, ja que els únics gravats rupestres coneguts a l'illa (els de la cova de Betlem, a Deià, i els de la cova de s'Homenet, a Manacor) són molt poc clars i han estat posats en entredit darrerament.

En aquest cas, la troballa casual, a la qual ha tingut accés aquest diari, és molt clara i espectacular, ja que els gravats, sobre lloses de pedra, mostren figures humanes estilitzades, animals amb banyes (suposadament cabres) i escenes de caça amb arc. Però sens dubte el gravat més impactant és el que mostra dues persones fent l'acte sexual, que són observades per dues cabres. Les persones duen el cap cobert per un cap de cabra, com si es tractàs d'un acte de fecunditat i, a la vegada, relacionat amb la caça o amb algun animal mític o sagrat.

Aquesta troballa tan excepcional la va fer fa uns anys un pagès de Sóller i va entregar el material a un grup d'aficionats a l'arqueologia de la ciutat que el mostraren a arqueòlegs professionals, entre ells alguns dels assistents al Congrés de Prehistòria Insular que es va desenvolupar l'any passat a Deià. Però el fet que el material es trobàs en mans privades i s'hagués descobert fora de tot context va fer que cap d'aquests arqueòlegs no es volgués pronunciar oficialment. Fins i tot n'hi ha que han posat seriosament en dubte la seva autenticitat.

S'ha de dir que el material va ser trobat a un lloc on s'hi havien dipositat les restes rebutjades a les excavacions que durant els anys 50 va dur a terme a la cova de Son Torrella l'arqueòleg Bartomeu Ensenyat. En aquesta mateix munt, l'any 2000, l'arqueòleg solleric Josep Ensenyat durant unes excavacions oficials, va trobar lloses de pedra que presentaven el mateix tipus d'incisions però sense cap figura humana, sinó únicament amb dibuixos geomètrics (també desconeguts fins ara a la prehistòria de Mallorca). Algunes d'aquestes peces foren exposades durant el Congrés de Prehistòria de Deià i foren vistes per nombrosos arqueòlegs i prehistoriadors.

El problema és que aquest material procedent de la terrera, ni tampoc les figures humanes, no es pot datar ni tenir en compte perquè s'ha trobat entre material remogut. S'ha de dir que, segons diferents fonts consultades, els gravats damunt pedra són de molt difícil datació especialment si es troben damunt parets, ja que no poden ser estudiats dins un context arqueològic ni relacionats directament amb altres materials coetanis. Tot i la seva espectaculirat i el que en «podria» desvetllar l'estudi per al coneixement de la prehistòria mallorquina, les «lloses de Son Torrella» només seran una «curiositat» fins que es trobin materials iguals dins el seu contex i sota control arqueològic.