Eva Choung-Fux mostrarà a Polònia obres inspirades en Bonet i Huguet

L'artista austríaca dissenyà els vitralls de l'oratori de Sant Blai

TW
0

Eva Choung-Fux està creant una nova sèrie d'obres inspirades en les figures de dos grans poetes de la comarca de Migjorn: Blai Bonet i Damià Huguet. Aquesta artista de reconeguda trajectòria internacional va néixer el 1935 a Viena, Àustria. Des de fa molts anys, però, viu i fa feina en el seu estudi i taller de can Noyo, a Campos. Sobre l'esmentada obra que actualment treballa, Eva assegurà que se sentia molt a gust, «il·lusionada». Vol presentar la sèrie en una gran exposició que farà els pròxims mesos al Museu de l'Art Contemporani de Lodz (Polònia). Hi durà devers 150 obres, diferents cicles gràfics i olis. A part de Bonet i Huguet, reflectirà altres fonts d'inspiració, com la protesta dels artistes en l'Arruixada.

Respecte de la vintena de quadres relacionats amb els poetes mallorquins, Eva detallà que són d'un estil abstracte, «estratificacions dels seus textos». De Bonet, comentà que visqué un any d'«amistat fabulosa. El vaig visitar moltes vegades i en tenc grandíssims records. Tenia una personalitat especial i la seva obra és valuosíssima». Quant a Huguet: «No el vaig poder conèixer. Des de fa un temps m'aprop a la seva literatura i a la seva personalitat».

Eva, que de cada vegada parla més en llengua catalana, ja participà en l'exposició Tres artistes reten homenatge a Blai Bonet que es va desplegar fa uns anys a la galeria Matisos de la Colònia de Sant Jordi. Val a dir que les seves obres s'han mostrat i continuen mostrant-se avui en dia en col·leccions públiques i privades d'arreu del món. L'estimació d'Eva Choung-Fux envers Campos és sentida. Recentment, es van presentar el nou cancell i vitralls de la porta d'entrada de l'església de Sant Blai (del segle XIV). L'austríaca fou la creadora del disseny de les vidrieres, que després executà el mestre vidrier manacorí Miquel Peñaranda. Ells dos i Miquel Campos (dissenyador de la fusta), Andreu Ollers (mestre fuster) i Miquel Ballester (mestre ferrer) formaren un gran equip de feina que juntament amb l'agrupació Amics de Sant Blai i la parròquia feren realitat un projecte esperançador.

«He representat els espais de la terra, els tres entrelligats arbres de la vida, que ens conduiran a la Trinitat, el camp verd, la sequera de l'estiu, la mar immensa, l'horitzó, el firmament amb el sol, la lluna, les estrelles i la sagrada Trinitat. A la claraboia, l'emblemàtic colom de tres ales (en espiral), que podem mirar, serà el mateix colom fet existència real d'aquí a poc temps». El vitrall consta d'uns 1.430 vidres, portats expressament d'Amèrica, Alemanya, França, Bèlgica i Anglaterra. Blau, verd, taronja, vermell, marró, groc, verd i blanc són els colors més representats. Però s'ha de tenir en compte que del blau, per exemple, derivà fins a 15 tonalitats diferents. Eva ho féu gratuïtament.