Troben a Jordània jaciments de producció de coure 4.000 anys d'antiguitat

TW
0

Els arqueòlegs descobriren fa poc a Jordània indrets de producció de coure que es remunten a l'edat de bronze i de ferro (segon i primer mil·lenni abans de Jesucrist), la qual cosa constitueix una prova de l'emergència dels primers estats històrics de l'Orient Pròxim, assenyalaron historiadors i experts. L'emplaçament de Jirbat Hamrat Ifdan, al desert de Faynan, al sud de la mar Morta, data de l'edat de bronze i deixa patent l'existència d'una població on la producció de coure era fruit d'una activitat «estratègica» en les relacions entre les potències de l'època, precisaren els experts.

Els arqueòlegs nord-americans, britànics i canadencs, autors de la troballa, tornaran el setembre a la regió de Faynan a la recerca de més detalls. Però se centraran a la localitat de Jirbit al Nahas, «un dels indrets més antics de producció de coure de l'edat de ferro a l'est de la Mediterrània», segons Thomas Lévy, professor d'antropologia de la Universitat de California-San Diego, que dirigeix l'equip.

«Durant l'edat de ferro es formaren a l'Orient Pròxim els primers estats històrics. Les noves recerques aportaran dades sobre l'antiga població que produí el coure», indicà l'arqueòleg. Segons l'investigador Russell Adams, les proves demostren la «centralització creixent del poder a les primeres societats».