Catorze arqueòlegs trauran a llum el patrimoni submarí de cala Sant Vicenç

Es tracta de la primera campanya subaquàtica pública que té lloc a les Balears

Miquel Molist i Mayer i Vadell signen el conveni. | J.M.

TW
0

El departament de Cultura del Consell i la Generalitat de Catalunya iniciaren dilluns una campanya d'arqueologia subaquàtica a cala Sant Vicenç (Pollença). Aquesta intervenció submarina és la primera que es du a terme impulsada per una institució pública a les Balears. La decisió d'intervenir en aquest indret concret obeeix a una petició formulada per la Comissió de Patrimoni Històric. Segons explicà la consellera Maria Antònia Vadell, «hi ha sospites que una part d'aquest patrimoni submarí hagi pogut quedar malmès o afectat per les darreres extraccions d'arena».

Així mateix, també es fonamenta en la troballa, el mes de maig passat, d'unes restes arqueològiques. Un coll d'àmfora, una àmfora completa, una possible quilla, un clau... La campanya serà codirigida per Xavier Nieto, director del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya, i per l'arqueòleg mallorquí Ferran Tarongí. La zona d'excavació queda a la part sud-oest de la cala, concretament a les cales anomenades cala Barques i cala Clara, i el cost total de la campanya, que s'allargarà fins a l'11 d'agost, és d'uns 21.000 euros. Els arqueòlegs treballaran a sis metres de profunditat.

Prendran part en la intervenció catorze arqueòlegs, nou dels quals han estat formats a Catalunya gràcies al conveni subscrit amb el Consell. Aquest fou un dels aspectes més destacats per la consellera que, gràcies a la formació d'aquest personal, avançà la possibilitat de constituir un centre d'arqueologia subaquàtica per impulsar la investigació del patrimoni submergit del nostre litoral. El director general de Patrimoni de la Generalitat, Marc Mayer, posà en relleu la importància per a les Balears d'un centre d'arqueologia subaquàtica, referint-se al fet que «les Balears, com a punt de refugi i cruïlla a la Mediterrània, són un dels indrets on més restes es poden trobar, ja que en moltes ocasions les visites de vaixells no eren gaire agradables ni benvingudes i acabaven en naufragi».

Mayer no ho dubtà a l'hora d'avançar el bon profit que tendria aquesta campanya arqueològica, exposant que els especialistes ja han localitzat nombroses restes d'època bizantina i que se'n trobaran moltes més d'altres èpoques. Les restes arqueològiques es traslladaran a Girona, on es tractaran i se'n llevarà la sal perquè, un pic conclosos el seu estudi i la seva anàlisi, es puguin exposar o quedar dipositades al Museu de Mallorca. A més de la cala Sant Vicenç, el Consell estudià dos enclavaments al litoral de Calvià per realitzar aquesta primera incursió subaquàtica.

El «Thetis»
La campanya es farà a bord del «Thetis», iot batiat així en honor de la mare d'Aquil·les i que, actualment, és propietat del Museu d'Arqueologia de Catalunya. El vaixell està dotat de les innovacions tècniques necessàries per dur a terme feines específiques d'aquest tipus. Els arqueòlegs treballaran en equips de dues persones.