Pere Morey s'endinsa en el temps medieval amb «La metgessa càtara»

La novel·la històrica recrea a través de Pirena el món del segle XIII

TW
0

La cripta de Sant Llorenç de l'església de Santa Creu acollí la presentació de La metgessa càtara, de Pere Morey. Una novel·la històrica que proposa un viatge pel món dels trobadors, la Castella del temps de la Reconquesta i l'albada d'un renaixement que la cobdícia de París i la intolerància de Roma varen estroncar.

El llibre ve a ser la continuació de les novel·les Al començament del foc i Pedres que suren. Una protagonista femenina fa de nexe d'unió. «Pirena, el personatge clàssic que s'enamorà del déu Heracles, reneix reencarnada en una metgessa càtara que, gràcies als seus poders curatius, viurà la guerra contra els càtars a Occitània des dels dos bàndols. Un personatge contradictori que es debat entre el deure envers el seu poble i l'atracció per un cavaller d'ulls verds que condueix els croats», explicà Morey.

Aquesta història d'amor serveix a l'escriptor per contraposar dues concepcions del món. D'una banda, la mediterrània, càlida i carnal. I de l'altra, la ferrenya austeritat dels pobles del nord. L'obra explica amb fidelitat els fets històrics. L'autor només s'ha «permès alguna petita llicència de ficció que, al final de l'obra, afirm que és una aportació meva». Aquesta llicència serà el punt de partida d'una propera novel·la amb què Morey vol completar la tetralogia encetada amb Al començament del foc.

La novel·la, pel fet que Pirena era una gran coneixedora de les herbes i dels seus remeis, fou presentada pel president de l'Associació Mundial d'Homeopatia, Carles Amengual. Per a la celebració de l'acte també hi hagué ambientació musical. El repertori escollit fou de Hildegard von Bingen, una mística poetessa i curandera medieval, que també és esmentada al llibre de Morey. El volum està publicat per l'editorial lleidatana Pagès.