Corbera recull les solucions per a l'ús correcte del català a «Parlar bé»

El volum, editat per El Tall, és un manual de correcció lingüística

TW
0

L'editorial El Tall acaba de publicar un volum del filòleg Jaume Corbera sota el títol Parlar bé. S'hi ofereixen orientacions per a l'ús correcte de la llengua catalana, especialment referides a les Illes Balears. Aquest llibre és una edició ampliada de la que publicà l'any 1996, i que recupera les «maneres de dir pròpies no només de Mallorca, sinó de totes les Illes». El volum incorpora sis capítols nous. Especialitzat en dialectologia i col·laborador de Diari de Balears, Corbera incidí que «encara que el català insular incrementa el seu ús social, va perdent la qualitat. Els barbarismes, les expressions forasteres adoptades d'altres llengües, principalment del castellà, o també de l'anglès, s'estenen arreu».

Segons Corbera, el que més mal fa a la llengua són els calcs amb paraules catalanes d'expressions castellanes, com per exemple nit bona en comptes de la correcta nit de nadal, així com els canvis de sentit i semàntics, com ara collir per agafar. Segons digué, «avui dia quasi tothom cull, ningú no agafa res... Un barbarisme és bo de corregir si el parlant s'adona que ho diu malament i n'és responsable, però una expressió construïda malament és més complex evitar-la. Sobretot si és una adaptació que sona bé en català».

El llibre té així la intenció de ser un «manual de correcció» en el qual s'inclouen les expressions i construccions correctes, el significat de les paraules que s'empren, solucions per evitar els barbarismes més corrents... Aporta solucions, girs i vocables especialment característics del català insular.

El volum presenta una sèrie de comentaris sobre qüestions diverses de la llengua correcta, entre els quals cal destacar-ne els estudis sobre l'enunciat de les hores, sobre l'ús de mots com res, gens, ningú, etc. en frases no estrictament negatives, o sobre la diferenciació entre res, gens i cap. De la mateixa manera, també fa menció especial a campanyes publicitàries com No la llancis (en lloc de no la tiris), i en fa veure la falta de correcció; o la paraula curses (en lloc de corregudes), molt emprada i que és, segons diu, un francesisme «absurd».

Vigilància  
El volum de Jaume Corbera és el resultat de vigilar la parla de cada dia. El 1983 escrigué un llibret sobre barbarismes del català de Mallorca. Ara en aquest manual recull l'evolució de tot allò que la llengua ha incorporat malament i que no cal preservar. Segons digué Corbera, «si se sap i es pot dir bé, no s'ha de dir malament».