El Bisbat inaugurà ahir horabaixa la nova Biblioteca Diocesana de Mallorca que, ubicada a la Casa de l'Església, té un fons bibliogràfic que supera els 125.000 volums. D'aquests, la meitat s'han editat abans del segle XIX i s'ha aconseguit que sigui, segons el director de la biblioteca, el pare Gabriel Seguí, «una de les més importants de l'Estat quant a bibliografia antiga, i una de les més importants de les Balears per la quantitat de volums». Als llibres editats abans del segle XIX s'han de sumar 150.000 manuscrits i més de 9.000 incunables.
En el decurs de la presentació, en la qual, a més del pare Seguí, eren presents el vicepresident de la biblioteca, Mossèn Teodor Suau; el bisbe, Teodor Úbeda, i el cardenal bibliotecari de la Santa Seu, Jorge María Mejía, es destacà aquest centre com una fundació pública eclesiàstica que s'obrirà a tots els interessats a partir del mes de setembre. Els seus objectius són «impulsar el diàleg de la fe i la cultura i posar a l'abast dels interessats i dels investigadors la seva riquesa bibliogràfica i documental».
El fons bibliogràfic, que encara no s'ha acabat de traslladar del tot, és el resultat de la suma dels volums del Centre d'Estudis Teològics de Mallorca, el col·legi La Sapiència, el Museu Diocesà, el Seminari de Mallorca, la Biblioteca Episcopal, l'Arxiu de la Cúria Diocesana i, així mateix, de donacions particulars. Entre els volums que custodia hi ha un manuscrit del Llibre de contemplació de Ramon Llull del segle XIV; un evangelari, de 150 fols i també del XIV, que era a la cartoixa de Valldemossa; una Grammatica del 1527 o els Sermones, pars tertia de Sant Vicenç Ferrer del 1525, entre moltes de peces notables.
Per completar aquest projecte, el Bisbat ha mantingut diversos contactes amb la Universitat de les Illes Balears per tal de d'informatitzar tot aquest fons bibliogràfic començant pels manuscrits, els incunables i els llibres selectes. La biblioteca ocupa una superfície aproximada de sis-cents metres. Com a curiositat, «si es col·locassin les prestatgeries una devora l'altra, ocuparien en total 3'5 quilòmetres» de longitud, va explicar Seguí.
D'altra banda, el cardenal Mejía va considerar que la Biblioteca Diocesana és un centre que ha de ser «tot el contrari d'un dipòsit de llibres», i la va qualificar d'espai «que s'ha d'emprar» en el sentit que els volums, «a pesar de la importància històrica i artística d'alguns, no han de fer part d'un museu», sinó que han de ser un «instrument de la cultura al servei del públic» i amb el qual els interessats puguin «satisfer la seva set de coneixement».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.