La Puresa promou un estudi sobre la seva col·lecció de peces tèxtils

Carmen Masdéu i Llum Morata s'encarreguen de la catalogació

TW
0

Mallorca no va ser aliena a la moda del brodat que va imperar en el segle XIX. Un exemple és la col·lecció de peces tèxtils propietat de les religioses de la Puresa. A la casa mare de l'ordre es guarden exemplars d'indumentària litúrgica, utilitzats a les cerimònies religioses, així com mostraris i treballs que en el seu dia van fer les alumnes del col·legi, fundat en 1805, del qual es va fer càrrec la mare Alberta el 1870. Dos expertes en tèxtil, les conservadores Carmen Masdéu i Llum Morata, cataloguen i inventarien aquest patrimoni.

Qualitat, minuciositat, riquesa de materials, perfecció al dibuix previ, varietat de punts, dissenys modernistes són algunes de les característiques que han observat mentre fotografien, enumeren, daten, analitzen al microscopi i mesuren, funcions que formen part del inventari que conclouran amb una anàlisi i valoració de la col·lecció. Perles, lluentons, comptes de vidre de colors, figuretes s'entremesclen amb els fils de seda, plata, or, de «chenilla», "semblant al vellut"; els diferents models de punts: al matís, de nusos, «canutillo», entre altres, per prendre forma sobre les teles de seda o tisú.

Masdeu i Morata asseguren que, quant als brodats, «la col·lecció és molt representativa del període, molt bona». Les expertes han començat per la indumentària religiosa, els conjunts o ternos utilitzats pels sacerdots que inclouen fins a les sabates i els bonets. «Hi ha tres peces plenament modernistes». Com altres arts aplicades del període destaquen pels «elements florals disposats sense simetria, de forma autònoma, amb moviment, fulles dentades que recorden l'època medieval, i flors típiques modernistes».