A. González, C. Jover i M. Céspedes presentaren l'AEDI. | T. M.

TW
0

Cinc editorials constituïren ahir l'Associació d'Editors de les Illes Balears (AEDI). Una iniciativa que sorgeix com a alternativa al Gremi d'Editors i que neix amb voluntat de «no posar problemes» a totes aquelles empreses editores que vulguin fer part de l'entitat per defensar els seus interessos comuns. Com a editorials fundadores hi ha El Far de les Crestes, Ramón Llull, l'Hiperbòlic, Edicions Can Sifre d'Eivissa i Calima. Empresa, aquesta darrera, que aprofità ahir l'avinentesa per anunciar que la setmana que ve presentarà al jutjat una demanda contra el gremi per «presumpte incompliment dels estatuts» a l'hora de fer-la associada.

Segons Carlos Jover, «nosaltres pagàrem la quota d'ingrés i les mensualitats corresponents durant un any. Que val a dir, va ser el mateix gremi que ens féu arribar els rebuts i, segons els estatuts que hi havia en vigor, es donava per fet que érem membres del gremi, i després no ens tancaren la porta».

En el decurs de la presentació de la nova associació es reiterà el pensament que la modificació dels estatuts realitzada pel gremi fou, precisament, per no deixar-hi entrar ni Calima ni El Far. Antoni González, d'Hiperbòlic edicions, destacà que «el fet de rebutjar una editorial com Calima perquè no publica les tres quartes parts del seu producte en català no passa ni a Catalunya, i molts dels membres actuals del gremi tampoc no ho compleixen». Així mateix, posà en relleu que «hi ha editorials que probablement tampoc no tenguin els quinze llibres publicats com exigeixen ara als nous associats. Per això, és absurd que ho demanin als nous. Nosaltres en aquell moment en teníem tretze, d'aquí un mes tendrem els quinze... Què hem de fer, esperar dos anys més perquè ens permetin entrar al gremi? Després del tracte rebut ja no ens fiam de res».

La junta directiva de l'Associació d'Editors de les Illes Balears quedà constituïda de manera provisional amb Carlos Jover com a president, Antoni González com a vicepresident, Miquel Céspedes com a secretari i tresorer i Bartomeu Seguí, Antoni Cardona Bonet i Miquel Rigo com a vocals. De moment, ja han mantingut converses amb diverses editorials per informar-les de la decisió de constituir la nova entitat i han obtingut molt bona disposició amb vista a futures incorporacions. A més de la defensa dels interessos comuns dels seus membres, l'associació vol dedicar una especial atenció a la promoció de l'edició de llibres i publicacions en català i també els destinats a la joventut.

Com a primera iniciativa, després de l'estiu, l'associació té previst organitzar una exposició, amb tots els volums publicats de totes les editorials de l'associació, que es completarà amb diverses activitats. Aquestes encara estan per concretar. Els pròxims dies els representants de l'entitat es presentaran a les institucions, a les quals, entre altres aspectes, proposaran la possibilitat de constituir un comitè independent per garantir que les publicacions i les edicions en català mantenguin un determinat nivell de qualitat. És a dir, que «no pel fet d'estar escrita en català ja s'hagi de subvencionar qualsevol cosa», explicaren.