Fora des sembrat i Antònia Font, amb els Joves Periodistes

Suasi, Oliver i Pau Debon parlaren de la situació

TW
0

El Club dels Joves Periodistes del Diari de Balears posà punt i final al curs actual amb una roda de premsa centrada en la situació de la música en català. Hi prengueren part com a convidats Pep Suasi, vocalista de Fora des sembrat, i Pau Debon i Joan Miquel Oliver, cantant i lletrista, respectivament, d'Antònia Font. A més hi assistiren el director general de publicacions del Grup Serra, Miquel Serra, i Margalida Mascaró i Catalina Ginard com a responsables del club. La roda informativa, duta a terme al Teatre Municipal, destacà per sobre de tot per la gran participació.

S'hi tractà de la conjuntura per què passa la música en català, catalogada genèricament com a rock català, passant per la projecció exterior, la pirateria i política discogràfica o la influència de la premsa sobre els productes que venen. Així mateix, els músics convidats també explicaren anècdotes de diverses actuacions i la manera com encarrilaren la seva carrera artística. Com a gran conclusió, els participants coincidiren a assenyalar el bon moment per què passa la música en català, en el sentit que «està de moda». Així i tot, principalment Oliver, defensà la necessitat de tenir presents aspectes com ara la qualitat del producte que es fa. «No perquè estigui de moda tota és bona».

Un aspecte destacat, també assenyalat per Oliver, fou el vessant reivindicatiu del País de què en ocasions es fa ús. El guitarrista de Fora des sembrat i d'Antònia Font assenyalà que «els músics no hem de fer política. Hem de dir el que pensam, no el que es vulgui sentir, com fan els polítics. No és necessari amparar-nos en una senyera per tenir èxit i no s'ha de tenir por de cantar en català» fora del nostre àmbit linguístic. «Quan canten en anglès molts no entenen res i agrada», digué.

Coincidint en el fet que «la pirateria no ens afecta de manera important», els convidats parlaren de la política de les discogràfiques, destacant aspectes com la necessitat «relativa de vendre discs» per tirar endavant i el fet que a les «Illes és molt complicat viure de la música». Finalment, es destacà el poder dels mitjans en la valoració dels artistes.