LAURA MOYÀ. Palma.
L'escriptor Sebastià Alzamora va preguntar: «Què és més important, viure o llegir?» La resposta que va trobar la va intentar explicar durant la lectura del pregó que va iniciar la XX Fira del Llibre al Born. Instants abans de la lectura, la Banda Municipal va entonar l'ambient. La cançó Tira-li cosetes va fer que alguns dels espectadors, no gaire nombrosos en la seva globalitat, moguessin alguna part del cos. Després, un pasdoble.
«El Born s'ha convertit en un espai per a la cultura amb el llibre com a protagonista», va comentar Maria Antònia Vadell, consellera de Cultura. No només es va convertir en un espai per a la cultura, sinó també en La catedral del plaer, deia el títol del pregó d'Alzamora. La raó: «A la lectura el plaer és indispensable». Buscant resposta a la pregunta sobre què té més importància, si viure o llegir, Alzamora va recórrer a autors com Joan Fuster o Borges. Va citar una frase del primer: «Els llibres no supleixen la vida, però la vida tampoc no supleix els llibres». I una altra del segon: «No hem de llegir si no és per plaer». Els escriptors van permetre al poeta recórrer el camí per trobar la resposta.
Mentrestant, les autoritats escoltaven: Pere Sampol, vicepresident del Govern; Maria Antònia Munar, presidenta del Consell; Catalina Cirer, delegada del Govern; Damià Pons, conseller de Cultura del Govern; Joan Fageda, batle de Palma; Carme Feliu, regidora de Cultura de Cort, i Miquela Serra, presidenta del Gremi de Llibreters. A baix, Francesc Moll, president del Gremi d'Editors, també estava atent.
Els espectadors anaven fent torns. Alguns escoltaven i d'altres rellevaven els que ja portaven una estona prestant atenció, com algun turista despistat. «La lectura és un remei contra la solitud». Arribats a aquest punt va sorgir Ramon Llull i el seu «negum home és visible». El «boig», com l'anomenà el poeta, va permetre trobar una solució: la solitud només es deixa de costat mitjançant «la imaginació», «Llegim per viure millor». A partir d'aquest moment, Alzamora va prendre el poema inèdit Una petita música, de Miquel de Palol: «D'alguna manera, la lectura ens obliga a morir dins de la nostra vida immediata i ens obliga a néixer de nou». En definitiva, «llegir és una manera d'entendre tots els homes per entendre'ns millor nosaltres mateixos». La solució: «Diria que llegim per ser completament lliures».
Després del pregó va arribar el moment, de nou, de la banda, que va tocar La Balanguera. A continuació, les autoritats van passejar entre els expositors. Quan van arribar al del CIM, Vadell va regalar a Munar, Sampol, Fageda i Serra el llibre Fotografia a Mallorca. 1839-1936. Després, Munar s'interessà per Regreso al pasado. Mentrestant, els pocs assistents van començar a animar-se entre llibres. Estaven advertits per Alzamora: «Qui no estigui disposat a deixar-se morir per la lectura per després renéixer dins del plaer, que no vengui al Born».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.