Les autoritats franceses tornen a Sud-àfrica les restes de la «Venus hotentota»

TW
0

Les restes de Saartjie Baartman, de malnom «Venus hotentota», que morí el 1816, va ser tornada al seu país d'origen, Sud-àfrica, durant una cerimònia duta a terme aquest dilluns a París. «Després d'haver sofert tants ultratges, Saartjie Baartman sortirà a la fi de la nit. La nit de l'esclavatge, del colonialisme i del racisme», va declarar el ministre francès d'Investigació Científica, Roger-Gérard Schwartzenberg, a la cerimònia organitzada a l'ambaixada de Sud-àfrica a París.

Des de fa prop de sis anys, Sud-àfrica reclamava en va la devolució de les restes "conservades al Museu de l'Home de París" d'aquesta dona, que va ser exposada com un animal de fira a Europa a començaments del segle XIX. Nascuda l'any 1789, la jove africana va ser traslladada a Londres per un metge de la marina britànica que l'havia convençut que guanyaria una fortuna mostrant el seu cos als europeus. En realitat, la dona va ser exhibida com un animal i com objecte de curiositat sexual arran de la morfologia pròpia de la seva ètnia, els khoisan.

Després de Londres, Saartjie va sofrir la misèria i la prostitució a París, ciutat en la qual va morir el 1816. El Museu d'història natural va realitzar llavors un motlle del seu cos i va conservar l'esquelet, els òrgans genitals i el cervell, que van ser exposats fins al 1974 al Museu de l'Home de la capital francesa. La particularitat de Saartjie "comuna a moltes dones de la seva ètnia" eren unes natges i cuixes extremadament prominents (esteatopigia) i una pronunciada hipertròfia dels llavis vaginals, que donaven l'aparença d'un petit davantal, conegut en francès com tablier égyptien.

Les restes de Saartjie Baartman romandran ara a un hangar militar fins que no es faci el seu funeral, el mes d'agost o setembre. La devolució ha estat possible perquè el Parlament francès va votar el 21 de febrer passat un text de llei per «alliberar» les restes i tornar-les a la seva terra d'origen.