Serra descriu els canvis del món de la premsa. | P.B.

TW
0

L'escriptor Antoni Serra és a punt de publicar amb l'editorial Moll el segon volum de les seves memòries, en aquest cas les dedicades al seu vessant com a periodista, que, sota el títol d'El quart poder, fa un recorregut per les seves vivències i experiències en el món de la premsa gràfica «amb molta ironia». Després d'un primer tom dedicat a la política apareix aquest segon, que serà seguit en breu per un tercer de dedicat al seu vessant d'ecriptor.

"Vós teniu fama de ser un escriptor molt crític. Ho podrem comprovar aquí?
"Sí, aquest és un llibre molt crític, però també és irònic i satíric. Jo no em consider un escriptor polèmic, però probablement hi haurà molta gent que se sentirà ofesa amb aquestes memòries. A mi això no em preocupa, perquè faig el que crec que he de fer.

"Què voleu transmetre amb aquestes memòries?
"Vull reflectir els canvis que ha patit el món de la premsa i el meu desencís pel que fa al periodisme actual, i tot això es posa de manifest en la manera que cont les coses, des dels meus inicis fins a l'any 1961.

"Quins són els canvis de què tractau al vostre llibre?
"Per mi s'ha produït un canvi substancial: abans els periodistes informaven per formar, avui no fan ni una cosa ni l'altra. El periodista actual té poques possibilitats de cercar-se la vida com fèiem abans. Les redaccions en la meva època eren més lliures i els periodistes dúiem una vida més bohèmia.

"En l'època de què parlau existia la censura. No coartava la vostra llibertat?
"El franquisme ens obligava a fer un periodisme molt més viu per burlar la censura, fins i tot llançàvem missatges escrivint amb acròstics. Abans la censura era política, religiosa i social, però avui dia existeix també una censura, però d'empresa, d'economia i de moda. Malgrat tot, tenint consciència social eres més lliure durant la dictadura que ara en una democràcia «reformada». Tot això és el que intent demostrar, amb humor, però amb duresa.

"No es pot, doncs, tornar al periodisme que practicàveu vós?
"Actualment el món de la cultura i de la premsa és un món molt mediatitzat. S'han perdut els espais de premsa, es distreu la informació i tot s'homogeneïtza en funció de Nord-amèrica, i per mi això és la mort de l'individu. Crec que ara s'hauria d'inventar un nou tipus de periodisme, de resistència. El problema és que per practicar-lo s'ha de renunciar a moltes coses, i ara la influència i els doblers són elements als quals la gent no renuncia fàcilment.

"I el prestigi?
"Crec que no és possible tenir prestigi en el món del periodisme. De tota manera, abans i ara hi ha hagut corifeus del poder i del món polític als qui es fa creure que sí que tenen un cert prestigi. A l'hora de la veritat el prestigi està en la feina que fas, i que aquesta sigui bona. Per mi l'únic vàlid és la satisfacció de la feina ben feta, i no veig per què no pot tenir prestigi i reconeixement algú que grena carrers i ho fa bé.