Carbonell: «L'home no serà humà fins que els nostres mites deixin d'existir»

El codirector del projecte Atapuerca acaba de publicar el volum «Encara no som humans»

TW
0

El codirector del projecte Atapuerca i catedràtic de prehistòria, Eudald Carbonell, acaba de publicar amb Robert Sala un volum en el qual, amb el títol Encara no som humans, relata el combat apassionat a favor d'una racionalitat íntegra que han mantingut els homes des del començament del temps.

"En el volum viatjau en el temps per conèixer el futur. Conèixer el passat ajudarà a entendre el paper de la ciència?
"Sens dubte. La nostra consciència és un viatge per l'espai-temps. Només viatjant-hi sabrem on anam. Som matèria i energia que el temps ha fet conscient.

"Proposau la socialització de la ciència com a requisit per a la humanització.
"Per a l'home la ciència és la principal força productiva. Si socialitzam la ciència produirem més, millor i distribuir més la riquesa. Aquest estat de desenvolupament pot dur la integració de la diversitat planetària i crear una nova consciència d'espècie. Una consciència crítica.

"La socialització requereix vèncer la por davant de l'ús particularista de la ciència. Com es pot deixar de banda aquesta por?
"Aquesta por és una constant de l'evolució, però ara ja no tenim competidors. Assumir aquesta nova situació ens humanitzarà.

"La societat està preparada per assimilar la humanització o encara està immersa en tabús religiosos?
"La por vers la llibertat crea monstres virtuals.

"Existeix una por latent per assimilar obligacions com ara vetlar pel planeta?
"Els humans construïm entorns artificials. En aquest sentit, desafiam la naturalesa. L'ordre natural s'ha de substituir per l'organització humana si volem que prosperi la humanització. Hem de ser mares de la natura i deixar de ser els seus fills.

"L'home pot convertir-se en déu amb la clonació?
"Els humans serem humans quan els nostres mites deixin d'existir. Els humans serem déus quan la voluntat dels déus que hem creat sols siguin creacions de la nostra ment i no realitats socials. Serem humans quan creem realitats humanes amb la ciència i les socialitzem. Déu és una metàfora.

"Arribarem a ser humans?
"Ser humà és una condició a construir entre tots. Aristòtil definí la naturalesa humana com la dels animals racionals. Quan integrem aquesta dicotomia hi haurà un canvi en la nostra manera de ser i de pensar. Serem humans quan fabriquem altres espècies de res. Quan facem això deixarem de ser humans. Falta molt. Potser és una quimera.