Les tasques estan en marxa.

TW
0

El Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma ja està en marxa. Ahir al matí, en el baluard de Sant Pere, l'activitat que s'hi duia a terme en donava testimoni. Després de la signatura, a primera hora de l'acte de replantejament, es donà el sus a les obres de construcció, que tindran una durada de 12 mesos. En una primera fase es procedirà a la creació d'instal·lacions prèvies, moviments de terres, fonaments i muntatge de grues. «El terreny és molt bo, millor del que ens pensàvem. Hem tingut la sort que, a partir de la cota d'accés, és natural. Això significa que no hem de patir per la troballa de restes arqueològiques». Així explicava el portaveu de l'equip d'arquitectes al capdavant del projecte, Luis García Ruiz, el resultat dels primers moviments de terra amb els quals es comença a fer realitat un focus cultural i artístic de primer ordre. Les obres començaran a partir del bastió de l'Oest.

El museu, ubicat al Baluard, ocuparà una superfície d'uns 5.000 metres quadrats, dels quals uns 3.000 es dedicaran a sales d'exposicions i 2.000 més a exteriors. Aquestes dimensions el situen al costat d'altres museus estatals, i també internacionals. El projecte harmonitza les arrels històriques amb la modernitat i les necessitats museístiques, i té com a característica essencial la mediterraneïtat. L'equip d'arquitectes està integrat per dos despatxos, el de Luis García Ruiz i Jaime Garcia Ruiz i el de Vicente Tomás i Àngel Sanchez Catalejo. «Hem tingut l'assessorament d'importants col·laboradors com ara Carlos Iturriaga, del Guggenheim de Bilbao, i l'IDOM, l'empresa d'enginyeria més important que hi ha a Espanya. Les obres han estat adjudicades a la UTE Dragados/Llabrés Feliu», deia García Ruiz.

L'edifici, que es desenvolupa en tres plantes, quedarà adossat a la murada sense superar-la, i estarà delimitat per un gran pati d'entrada entre la murada mateix i les rampes d'accés. La coberta serà de fusta, amb intenció de recordar les cobertes dels vaixells. Es projecta una passarel·la de l'escultora Susana Solano que connectarà el museu amb la zona de sa Feixina i la plaça de de Santa Catalina. Un dels aspectes que s'ha potenciat més és la multifuncionalitat dels espais, per poder aprofitar al màxim les possibilitats de l'edifici. «Perquè sigui un museu viu, s'ha de nodrir d'exposicions temporals. Tenim fins i tot sales que es poden enfosquir al 100%», afegien els arquitectes. En les prospeccions va sortir la llum un antic aljub d'aigua de 40 metres de llargària, 9 d'altària i 12 d'ample, i que s'integrarà en l'edifici també com a sala d'exposicions. El fons artístic que forma el nucli inicial de la col·lecció permanent es compon, essencialment, d'artistes mediterranis o vinculats al Mediterrani.