L'església de Sant Antoniet mostra les «Àguiles» de Guido Dettoni

L'exposició cerca la interactuació del públic, que s'integri a l'obra

TW
0

Res més entrar a l'església de Sant Antoniet de Palma, el visitant es veu envaït per sensacions que omplen els seus sentits. La vista, l'olfacte, l'oïda, el gust i el tacte, tots responen als estímuls d'una experiència realitzada per l'artista Guido Dettoni. L'exposició «Àguiles», inaugurada ahir, cerca la interactuació del públic, que s'impliqui a l'obra i s'hi integri.

«La instal·lació pretén demostrar que la forma es posa al servei del procés», va explicar l'autor. Dettoni reconeix que podria haver creat una peça amb «valor per si mateixa». Tanmateix, no li bastava i cercava una mica més. D'aquesta manera va néixer la peça clau, la mare de totes les altres, que es manté en un aquari nedant al costat del seu simètrica. «Ballen constantment cercant la seva unió», una unió «impossible».

L'autor compara aquest joc d'àguiles amb les mans i situa el seu naixement en elles. «A través de les mans entra la informació», assegurà. L'element tàctil s'alimenta de les petites àguiles que es troben a l'estança. «S'han de tocar elles perquè es tracta d'una manera d'experimentar». Al centre de Sant Antoniet, una peça de grans dimensions que cerca que l'individu s'impliqui amb ella, que segui o es pugi a sobre. «Sents que pots habitar a l'obra». Dettoni reconeix que mai havia proposat una experiència similar. «No sé com respondrà el públic».

Sí que sap què cerca. «Aquesta experiència és com una eina, on la persona es converteix en la protagonista i a la pròpia obra d'art», va explicar. Cada espectador interpreta el que es posi d'una manera diferent, segons el que la música i l'olor que embolica l'estada li recorden. «La gent està acostumada a veure l'art com un producte» digué.