Maria del Mar Bonet recull al seu disc «Raixa» la Mallorca que s'està perdent

La cantant presentà el darrer treball als jardins de la possessió que li dóna nom

Maria del Mar Bonet es passejà pels jardins de la possessió. | T.A.

TW
0

Després de donar-lo a conèixer a Madrid i a Barcelona, els jardins de Raixa acolliren a la fi la presentació del darrer disc de Maria del Mar Bonet. El treball, al qual la referida possessió dóna títol, arriba a Mallorca en un dels moments més incerts de l'emblemàtica propietat, i que la intèrpret no passà per alt. Maria del Mar Bonet no dubtà a l'hora de fer una crida a la mobilització ciutadana per tal que la finca «no sigui tancada al públic». Asseguda a la cinematogràfica escalinata de Raixa, la cantant establerta a la ciutat comtal es referí a la pressió popular feta els anys vuitanta per preservar sa Dragonera i manifestà que «valdria la pena saber si el poble vol que aquesta finca continuï caminant amb la història de Mallorca».

El caràcter idíl·lic de la Mallorca d'un temps fou, així mateix, posat en relleu per Bonet, que destacà que a hores d'ara a «Mallorca queden pocs racons que recordin aquell jardí i Raixa n'és un». La memòria de l'essència d'aquell passat té en aquest nou disc una de les seves màximes. La compositora i intèrpret resumí el treball com «un intent de recollir aquella Mallorca que se'ns escapa», un intent per recollir aquell paradís destruït «per l'especulació i els doblers».

El punt de partida del treball va ser la col·laboració que amb el tema Sarrià realitzà per al primer disc de Joan Valent, i que ara també s'inclou a Raixa. Ahir, del tot satisfeta, la cantant reconegué l'important paper que en el resultat del disc ha tingut el compositor mallorquí i la seva orquestra, Ars Ensemble. Després de recalcar de Valent el caràcter de «compositor modern i contemporani barrejat amb el seu especial romanticisme», afirmà que la seva participació ha provocat un «canvi de sonoritats».

A Raixa, Bonet ha mesclat temes propis i altres de Valent com Les veus de Raixa; cançons populars de Mallorca i Menorca com ara la Madona de sa Cabana; o el Romanç de na Roseta, que ja enregistrà amb el baríton menorquí Joan Pons; Tonada d'espolsar ametles i altres de compostes a partir de textos de poetes. Entre aquests destaquen Estrofa al vent, de Gabriel Alomar; Inici de campana i Sonet, de Bartomeu Rosselló-Pòrcel; Desolació, de Joan Alcover; fragments de Cobles a la divisió del Regne de Mallorca, d'Anselm Turmeda; Camí florit, de Josep Maria Llompart i Ombra negra, de la gallega Rosalía de Castro. En total són devuit els temes inclosos, alguns de mai no enregistrats per la intèrpret, i acaben amb una jota marinera tradicional.

La cantant, acompanyada per l'Ars Ensemble, presentarà el concert el mes que ve al Palau de la Música de Catalunya i després al Palau de Congressos de Madrid. A Mallorca està previst que el presenti per febrer.