Gallego i Mir comparteixen la passió per Calatayud. | J.T.

TW
0

Un repàs a la història dels constructors de guitarra a Mallorca, com un homenatge a aquests professionals que varen marcar una fita en el món de la música, és el que ha empès el músic Antoni Mir i el musicòleg Joan Parets a recollir en un llibre la vida i les anècdotes de tots aquells artesans mallorquins des de l'any 1800 fins a l'actualitat. L'exemplar, que es titularà La guitarra a Mallorca i els seus constructors, està previst que surti editat abans de final d'any. Hi ha col·laborat el pintor Coll Bardolet i s'hi recolliran les pintures d'Antoni Alzamora i els dibuixos d'Òscar Amores. El pròleg serà de José Luis Romanillos, un dels millors constructors de guitarra del món.

«Des de fa molt de temps teníem en ment aquest projecte de fer un llibre sobre els constructors de guitarra. N'hem estat cercant altres exemplars i només n'hem trobat un d'editat l'any 1914» explicà Mir. A través d'aquest llibre, que inclou una vintena de constructors, es va oferint la història sobre l'instrument, com també la seva evolució. Així mateix s'hi recullen les normes de com s'ha de fer una guitarra i la millor conservació. Ara bé, com s'ha de construir «és un secret que ningú no vol revelar», afegia Antoni Mir.

«Ha estat un llarg treball de recerca de documentació. A vegades els descobries als llocs més inesperats. Per exemple, s'ha localitzat en un diari de Nova York un escrit sobre l'artesà Miquel Martí datat l'1 de gener de 1905», indicà el músic. Moltes anècdotes es poden trobar al llibre, com per exemple el cas de Casesnoves, que a principis de segle va tancar el seu taller de construcció quan va sortir el fonògraf, perquè es creia que les guitarres desapareixerien.

En l'actualitat en queden pocs constructors. Un dels més coneguts és Georges Bowden, que viu a Mallorca i que n'ha construïdes unes 2.000. El volum està previst que es presenti a finals de desembre i es distribuirà a biblioteques i al Conservatori.