El retaule de la Puríssima.

TW
0

El monestir de Sant Bartomeu d'Inca, habitat per les Monges Jerònimes des del 1544, obrirà les seves portes per mostrar al públic les joies patrimonials del seu museu. Seran probablement dos dies per setmana, dijous i dissabte, en què es puguin visitar les 49 peces de la seva col·lecció, segons s'anucià ahir a la presentació de la restauració efectuada en el retaule de la Puríssima, del segle XVI.

La presentació, en la qual es reuniren Pere Joan Llabrés, delegat diocesà del Patrimoni Cultural; Joana Rosselló, regidora de Cultura d'Inca i Maria Antònia Vadell, vicepresidenta del Consell Insular de Mallorca, fou moment també d'altres anuncis, com la creació des del CIM d'una xarxa de museus diocesans arreu de Mallorca, a través de la qual es connectin tots els centres, via internet, i es faciliti als visitants contemplar les obres presents a altres parròquies. Consumades ja les tasques de restauració del retaule de la Puríssima, la peça passa a integrar la col·lecció que el centre posa a disposició del públic, en exposició permanent.

Es tracta d'ampliar la mostra que fins al moment el monestir de Sant Bartomeu permetia visitar al locutori, prèvia consulta amb les Jerònimes, i que ara es podrà contemplar de forma permanent, incloent una cinquantena de peces del gòtic, barroc i neoclàssic. «Sense dubte, la millor obra de tot el monestir», segons indicà Pere Joan Llabrés, el retaule de Mateu López, datat al segle XVI, s'afegeix a una sèrie de restauracions de pintures i escultures que es començà a dur a terme, metòdicament, a partir de la primera exposició d'art sacre inquer el 1992 i s'han seguit fins ara.

Els tres assistents ahir deixaren clara la importància de mantenir viu el patrimoni cultural, no tan sols per la ciutat d'Inca, sinó també per la resta de Mallorca. L'Ajuntament d'Inca i el Consell de Mallorca han col·laborat en les despeses de restauració i de conservació del retaule perquè «suposa incrementar el coneixement del nostre patrimoni», va dir Joana Rosselló.