L'Schola Gregoriana de Mallorca admet per primera vegada sis veus femenines

Les dones entren a formar part del cor compost fins el moment per dotze homes

El grup d'homes que integrava fins a ara la formació.

TW
0

L'Schola Gregoriana de Mallorca incorpora per primera vegada veus femenines a la formació vocal. Fins el moment el cor estava integrat per una dotzena de veus masculines. Ara, a aquestes s'hi incorporen sis dones que el proper dia 14 de juny, al convent de Santa Clara, faran el seu gran debut sota la direcció de Sebastià Melià.

Serà amb un concert de luxe per a un públic ja conegut per l'Schola d'altres ocasions. Els homes encetaran el repertori amb una pregària per la pau. Després, a la segona part, les veus femenines s'afegiran a les masculines per oferir una selecció de peces marianes en acció de gràcies a la verge.

La iniciativa d'incorporar veus femenines partí de les mateixes dones. «Feia temps que estaven vinculades a l'Schola, totes elles procedeixen de la Coral de Porreres de la qual jo vaig ser director durant trenta anys i em varen proposar la possibilitat d'entrar al cor... jo, com és clar, tot d'una ho vaig veure bé», explicà Sebastià Melià.

«Sóc de la opinió que el cant gregorià no és una exclusivitat dels homes. Habitualment sempre han estat monjos i frares els que l'han interpretat. A Mallorca no conec precedents que hi hagi algun cor de cant gregorià que inclogui dones entre les seves files però a països com ara Itàlia és corrent que n'hi hagi», explicà el director del cor.

Melià afegí que «les veus femenines són tan aptes o més per interpretar gregorià, tenen molta sensibilitat. A més s'ha de pensar que aquest cant és not net, té molta nitidesa, i les veus femenines són molt apropiades». L'Schola es fundà el 1992 amb l'impuls de l'Aula de Música de la UIB i els antics Blauets de Lluc i realitzaven les seves actuacions a esglésies i convents que, segons Melià, «és el lloc apropiat per interpretar-lo».