TW
0

Les 39 multinacionals farmacèutiques que es querellaren contra el Govern sud-africà pels seus plans de fabricar a baix cost medecines contra la sida anunciaren que es retiren del cas, segons fonts judicials. La decisió deixa via lliure perquè milions de sud-africans infectats, i que no podien rebre tractament per combatre el mal a causa del seu alt cost, puguin en un futur tenir per primera vegada accés als fàrmacs. La retirada de la querella tingué lloc després que representants de les empreses i de l'Administració sud-africana mantinguessin una reunió de més de 24 hores per intentar un acord amistós.

Cap de les dues parts no precisà el contingut del compromís assolit per a la retirada de la demanda, encara que fonts properes a les negociacions indicaren que podria girar entorn de la possibilitat que les multinacionals facin per separat propostes al Govern per comercialitzar els retrovirals. A canvi, l'Administració sud-africana hauria consentit en l'inici d'un diàleg amb les empreses farmacèutiques per establir els preus dels medicaments de manera consensuada, a la qual cosa es negava fins ara. L'Associació de Laboratoris Farmacèutics (PMA) expressà la seva satisfacció per la decisió i esmentà que amb això el Govern sud-africà accepta respectar «els drets internacionals de patents».

La PMA, que agrupa totes les empreses del sector amb presència comercial a Sud-àfrica, anuncià que es farà càrrec de les despeses del litigi legal, incloses les que corresponen al Govern. D'acord amb els experts en la lluita contra la sida, la retirada de la querella podria crear un precedent per a molts altres països africans on els malalts no reben ajuda per al tractament a causa de l'alt cost dels fàrmacs. En contra del que ocorre a Europa occidental i als Estats Units, on els malalts tenen accés als medicaments retrovirals, a l'Àfrica la majoría de les persones que començaren a desenvolupar la malaltia o són seropositius no tenen accés a les medecines, i la seva elaboració localment i a baix preu els suposa una porta a l'esperança.

Sud-àfrica ja ha rebut ofertes de l'Índia, que facilitaria matèries bàsiques per produir els fàrmacs, i del Brasil, que aportaria suport tecnològic al projecte per començar a elaborar els medicaments. Uns 25 dels més de 30 milions de persones infectades en el món amb el virus VIH viuen a l'Àfrica subsahariana, en algunes zones de la qual la malaltia afecta una quarta part de la població adulta.