TW
0

Les arts escèniques i musicals no visqueren el seu millor moment en el 2000. Un descens de les representacions d'obres dramaticomusicals i del nombre d'espectadors assistents als concerts són el principal factor d'aquest retrocés, que ha suposat un balanç negatiu en aquest camp. Les xifres de recaptació s'han reduït un 4'8% respecte del 99. Així es desprèn de la memòria anual de la Societat d'Autors i Editors (SGAE), que fou presentada ahir a Palma a càrrec del delegat de les Balears, Ignacio Fernández; el director de Radiodifusió i Comunicació pública, Javier Trujillo, i els membres de la junta directiva, Carmelo Bernaola i José Solà.

Una de les qüestions positives que es destacaren és que els autors i els creadors de l'SGAE generaren un total de 1.068 milions de pessetes, cosa que suposa un increment de l'11'6% de l'exercici del 99. Fernández comentà que «és la primera vegada que el teatre i les varietats han patit un fort descens, i el motiu és que les grans gires internacionals no s'han duit a terme i hi ha hagut molt pocs concerts. Hi va haver suspensions d'actuacions i algunes no tingueren un gran èxit». Els espectacles més vists a les Balears en el 2000 foren Tricicle 20; En tombar es cinquanta, de la companyia de Xesc Forteza i C/ Amargura 13, de Diabéticas Aceleradas. L'any passat es representaren un total de 393 obres, 790 funcions, i hi passaren 185.969 espectadors. Aquesta xifra suposa un descens del 6'9% respecte de l'any anterior.

Pel que fa a l'activitat de música moderna, el Festival Eivissa de l'MTV, la Mosca tse-tse i Sting foren els que tingueren més èxit. Però el nombre de concerts va descendir un 18'05%. D'altra banda, sí que va viure un bon moment la música clàssica. Els concerts simfònics de més èxit foren l'Orquestra Nacional de Bulgària, el recital de Josep Carreras i el rèquiem de Jaume Alaquer. Les actuacions simfòniques experimentaren un creixement del 53'08% motivat per l'augment del nombre de recitals.

Pel que fa al cinema, Fernández va destacar el boom que en aquests moments es viu a les Balears i que s'ha incrementat espectacularment el nombre d'espectadors, ja que també han augmentat el nombre de sales. Fernández ressaltà els ingressos generats a les Balears, ja que s'ha aconseguit superar la mítica barrera dels mil milions de pessetes. El delegat comentà que «aquest resultat es deu a la normalització del sector de l'hostalatge, que va créixer en ingressos un 22'97% respecte de l'any anterior i s'ha situat al cap de l'Estat. Un dels altres factors importants és l'increment dels drets corresponents a l'exhibició pública i el del sector de discoteques i pubs».