L'Ombra del Cranc treu a escena una mirada mordaç i càustica de la iconografia dels anys seixanta

Pere Fullana (centre) torna a dirigir l'espectacle.

TW
0

Una mirada mordaç sobre la col·lecció dels anys seixanta que s'anomenava Vidas Ejemplares es presenta al Teatre del Mar amb la companyia l'Ombra del Cranc en un espectacle d'humor càustic creat a partir de la iconografia d'aquelles publicacions. El muntatge, el segon de la companyia, després del gran èxit d'AhmosisI, Amenofis IV.... i altres variacions de l'obra de Joan Brossa, conta altre cop amb Pere Fullana a la direcció.

En els anys seixanta, aprofitant el frenesí postconcili Vaticà II, s'editaven aquestes històries il·lustrades seguint la moda ye-ye en les quals es contava amb castellà triomfalista i estantís les periècies d'una tracalada de martirs, sants, incorruptibles monges i missioners d'indòmita voluntat conversora. Es distribuïen pertot arreu i gaudiren d'una extraordinària difusió. Ara, en base a alguns volums que la companyia ha pogut rescatar de botigues de llibres antics, l'Ombra del Cranc ofereix una nova entrega amb les vides extraordinàries de Sant Eustaqui màrtir i de la venerable Roberta Picó i Picó. Dos capítols en una sola funció. Cinc actors i 178 personatges, contant sons, elements inanimats... i les veus de l'acompanyament musical del fictici cor seglar de la parròquia de Santa Tecla, La barca de Pedro. Tots aquests i molts més en són els ingredients d'aquest espectacle que, segons Fullana, «no cerca escandalitzar ningú, ni tampoc ser una crítica a la religió d'un temps».

«Al darrere d'aquest espectacle s'amaga una reflexió sobre els canvis que du el transcórrer del temps. El fet que una cosa seriosíssima i important per la societat d'un moment, anys més tard es pot convertir en una cosa còmica». Un dels aspectes destacats pel director de l'obra és el llenguatge. A l'obra les expressions ràncies del franquisme possibiliten en català viratges molt interessants. Aspecte que es combina a l'espectacle amb la iconografia d'aquelles publicacions i que «és aprofitada per investigar i descobrir noves maneres de contar històries al teatre», digué Pere Fullana.