Una seqüència d'un eclipsi de Lluna que es produí el gener de l'any passat.

TW
0

De qualsevol banda de Mallorca es podrà veure amb tota claredat l'eclipsi total de lluna que es produirà el dia 9 de gener des de les 20.49 fins a les 21.53 hores, moment en què assolirà la seva màxima plenitud. Així ho assegurà Salvador Sánchez, director de l'Observatori de Costitx. «El canvi que es notarà és que es podrà contemplar el color taronjós que en aquest moment tindrà la Lluna». No desapareixerà per complet perquè els raigs solars es filtraran a través de l'atmosfera terrestre, es corbaran i arribaran a la superfície lunar. I depenent d'això serà més o menys intens.

Aquest serà un fenomen força important i digne de veure ja que no tornarà a repetir-se fins el mes de maig del 2003. «Cada any hi ha cinc o sis eclipsis parcials però els totals es produixen en més comptades ocasions». La Lluna, segons explicà Sánchez, sortirà a les 17.26 des de Llevant i començarà el seu recorregut. Serà a les 18.45 quan es comenci a iniciar la penombra; gairebé una hora més tard es produirà l'ombra per arribar a l'eclipsi total entre les 20.49 i les 21.53. En aquest moment la Lluna es trobarà en la constel·lació de Bessons. A partir de les 23.01 hores començarà a finalitzar l'ombra i a les 23.58 serà el fi de la penombra.

«Un eclipsi total de Lluna es produeix quan la terra s'interposa entre el Sol i la Lluna. L'ombra que es veu és la de la mateixa terra. Perquè es produeixi, la Lluna ha de estar plena», comentà Salvador Sánchez. La diferència entre els eclipsis solar (que sempre són més espectaculars) i lunar quant a visió és que el de la Lluna s'observa des de mig hemisferi terrestre (des de la part de la terra en la qual és de nit), mentre que el de sol només es visible des d'una estreta franja (banda de totalitat).