TW
0

• PUBLICACIONS

Investigació històrica de Sant Lluís L'Institut d'Estudis Baleàrics i l'Institut menorquí d'Estudis han gestionat la publicació de l'estudi titulat El procés de formació del poble de Sant Lluís en la col·lecció Monuments de les Illes Balears. L'autor d'aquest treball d'investigació històrica és l'historiador menorquí Guillem Sintes Espasa, que pertany a l'Institut Menorquí d'Estudis, que ja ha publicat altres estudis i anàlisis sobre distintes qüestions relacionades amb l'evolució de la societat i la cultura a Menorca. Segons Sintes: «En la creació del poble de Sant Lluís varen influir raons polítiques, econòmiques, estratègiques i també de tipus religiós». Els francesos impulsaren la constitució d'aquest nou nucli de població durant el mandat gal a l'illa, entre 1756 i 1763. EFE.

Assaig sobre la genètica Acusat de remoure els vells fantasmes del nazisme i d'utilitzar una retòrica propera a la de Mein Kampf, arriba a Espanya el darrer exemple de l'«irracionalisme», alemany, Normes per al parc humà, de Peter Sloterdijk, un polèmic assaig en el qual es proposa la necessitat d'una nova selecció genètica. Amb una retòrica poc academicista, hereva de l'expressió nietzscheana, de Foucault o Lévi-Strauss, el llibre s'endinsa en els intrincats camins del «cultiu» de la raça humana. Així sigui quin sigui, el missatge que el filòsof Peter Sloterdijk vol transmetre, s'ha convertit en el sospitós de lligar amb el nacionalsocialisme i la literatura feixista. AGÈNCIES.

• LITERATURA

Congrés sobre «dones i textualitat» La Universitat Autònoma de Barcelona celebra a partir d'avui i fins dijous, 19 d'octubre, el I Congrés Internacional Dones i textualitat, que abordarà la representació de la dona en les literatures hispàniques al final del segle passat i en aquest final de mil·lenni. El Congrés tindrà lloc a la Facultat de Filosofia i Lletres i tindrà la participació de prestigiosos ponents especialitzats en aquesta temàtica. Entre els participants espanyols destaquen entre altres les escriptores Carme Riera, Maria Antònia Oliver, Isabel Clara-Simó i Espido Freire. AGÈNCIES.

• ART

Subhasta a la sala Ansorena El dibuix Crist entre els doctors de Rembrandt és una de les peces més importants que la sala Ansorena traurà en la subhasta que es farà el pròxim dia 19, i en la qual també sortirà Processó a Pancorbo, de José Gutiérrez Solana. L'obra del pintor holandès, amb un preu de sortida de 30 milions de pessetes, és realitzada en pluma i bistre i data de 1648-49. Aquest dibuix té una importància especial, perquè es considera com a preparatori de la sèrie realitzada sobre aquest tema, en dibuix i gravat, la dècada següent. L'obra de Miquel Barceló Artichauts et onions, (15 milions de pessetes), serà una de les altres obres que sortirà a subhasta en aquesta sessió, en la qual també figuren l'oli sobre arpillera Cuadro 1957 de Manuel Millares (8.000.000 pessetes); Interieur paysan de Francisco Bores, amb un preu de 7.800.000 pessetes. AGÈNCIES.