Racionero i el progrés decadent
Luis Racionero guanyà ahir per unanimitat la XVII edició del premi Espasa d'Assaig amb El progreso decadente, una anàlisi del contradictori segle XX en la qual es considera que tot i que allò material ha progressat, el pensament i la moral s'han estancat en la darrera centúria. El premi Espasa d'Assaig, dotat amb cinc milions de pessetes, ha estat atorgat per un jurat integrat per Margarita Riviére, Amando de Miguel, Jon Juaristi, Fernando Savater i el director editorial d'Espasa, Rafael González Cortés. A El progreso decadente, Racionero arriba a la conclusió que des del punt de vista material els darrers cent anys han estat un període de progrés indiscutible, però des de l'intel·lectual ho ha estat d'estancament en la filosofia i en l'art, de manera que si s'han experimentat progressos en ciència i tecnologia, en la resta hi ha hagut regressió.EFE.
• TRIBUT
Homenatge al dramaturg Buero Vallejo
La viuda d'Antonio Buero Vallejo, Victoria Rodríguez, es mostrà ahir emocionada per l'homenatge que el Govern de Castella"la Manxa va retre al dramaturg, i assegurà que espera «que el continuïn recordant d'aquí a uns anys tant com en aquest moment». L'homenatge que es retrà a Buero a Guadalajara s'estructurarà en dues parts: la primera començarà aquest divendres amb una lectura dramatitzada que, sota el títol Antonio Buero Vallejo: la realidad iluminada, aplegarà una selecció de textos per tal que la veu del primer dramaturg contemporani arribi fins al públic, tot mostrant en el recorregut les diferents èpoques estètiques i intencions de la primera a la darrera obra de l'escriptor. L'altra part de l'homenatge tindrà un caràcter itinerant i se n'han programat diverses jornades a les cinc capitals de la regió.EFE.
• ARQUEOLOGIA
Troballa d'una estàtua romana
Un grup d'arqueòlegs espanyols ha descobert a l'antiga ciutat de Tusculum, situada a trenta quilòmetres al sud de Roma, una estàtua femenina de l'època de l'emperador August, als inicis de l'era cristiana. La peça representa Rutília, integrant d'una important família de l'època d'August, i és una peça de marbre de gran qualitat i en bon estat de conservació que pertany a una figura de mida natural, vestida amb túnica i mantell.EFE.
• ART
El colorisme d'un Saura insòlit
L'exposició Saura: obra Gràfica, que s'inaugura avui al Museu Casa de la Moneda de Madrid, ofereix a través de noranta obres algunes de les facetes més desconegudes del pintor Antonio Saura, com aquelles en les quals l'artista es presenta com a autor colorista i divertit. La mostra es trobava pendent des de l'any 1996, data en què el pintor va rebre el premi Tomás Francisco Prieto, que concedeix anualment la Fundació Casa de la Moneda en reconeixement a la trajectòria artística i humana.EFE.
• LITERATURA
El passat llegendari de Mateo Díez
L'escriptor Luis Mateo Díez ha recopilat a El pasado legendario alguns dels títols que ha publicat els darrers vint anys de creació literària, com Apócrifo del clavel y la espina, Relato de Babia o Brasas de agosto. El mateix autor assegurà ahir que aquest «llibre de llibres» plasma les seves arrels d'identitat com a escriptor ambiciós, el repte del qual, confessa, és «escriure per a l'eternitat».EFE.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.