«Volem contribuir a mostrar i a valorar el patrimoni natural de la Serra»

Bartomeu Bonet i Gabriel Vicens presenten avui una guia d'itineraris botànics

TW
0

L'Estudi General Lul·lià acollirà avui vespre, a partir de les 19.30 h. la presentació de La Flora de la Serra de Tramuntana. Guia d'itineraris botànics. Aquesta obra ha estat elaborada per Bartomeu Bonet i Gabriel Vicens, ambdós professors de l'institut Berenguer d'Anoia d'Inca. Diari de Balears ha parlat amb els autors d'una obra que ha estat prologada per Maurici Mus, professor de botànica de la UIB i que serà presentada pel portaveu del GOB, Miquel Àngel March. Els autors consideren que l'obra suposa una primera passa en el camp divulgador de la flora de la Serra.

"A qui considerau que s'adreça la guia? 
"L'objectiu fonamental que hem perseguit és contribuir a mostrar i a valorar el patrimoni natural de la serra de Tramuntant. Per això, va adreçada a totes aquelles persones que, sense ser especialistes, tenen interès per la botànica i es volen introduir en aquest camp. D'altra banda volem establir en el camp de la divulgació una relació directa entre la botànica i l'excursionisme de muntanya. Pensam que aquesta guia pot interessar a persones relacionades amb l'excursionisme, l'ensenyament, la botànica, l'educació ambiental i l'estudi del medi natural. En definitiva, tota l'obra està pensada per admirar la gran diversitat biològica i els valuosos escenaris de les nostres muntanyes.

"Com està estructurat el llibre? 
"En primer lloc hi ha una introducció amb una breu descripció de les característiques de la Serra, dels hàbitats i de les espècies vegetals més representatives. A continuació trobam 120 fitxes de plantes amb fotografies en color, la caracterització de reconeixement, la distribució, l'època de floració, la protecció i d'altres. D'altra banda la guia també inclou deu itineraris botànics per la serra de Tramuntana amb mapa i descripció incloses.

"En destacaríeu algun aspecte en especial? 
"Sobretot el fet que les fotografies de les plantes són fetes en l'hàbitat natural. També cal destacar el tractament lingüístic de la guia. De fet, volem agrair la valuosa col·laboració de la UIB. Hem posat molta cura amb els noms populars de les plantes i hem utilitzat una terminologia científica rigorosa en les descripcions.

"Com es pot emmarcar la guia en un moment delicat pel que fa als parcs naturals? 
"El patrimoni natural de les serres de Mallorca, i especialment el de la serra de Tramuntana, és excepcional. Cal que siguim conscients que tenim l'obligació de salvaguardar aquest capital genètic únic i irrepetible. Si volem assegurar projectes de recuperació i conservació del nostre patrimoni natural no ens queda més remei que protegir al màxim el medi. La figura del parc natural és totalment escaient per a aquests fins.