La Fundació Miró descobreix el singular «surrealisme americà» d'Eugenio Granell

Una retrospectiva mostra des d'ahir la pintura, escultura i dibuix del polifacètic gallec

TW
0

L'Espai Cúbic de la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma exhibeix des d'ahir l'obra del polifacètic Eugenio Granell (la Corunya, 1912). Integrada per un total de 46 peces "entre pintures, dibuixos, escultures i objectes" la mostra és una antològica que pretén fer arribar per primera vegada a Mallorca el més significatiu d'aquest pintor surrealista, escriptor i músic, que passà bona part del seu exili a la República Dominicana.

Qualificada d'«esplèndida» per la segona tinent a batle de l'Ajuntament de Palma, Carme Feliu, la mostra exposarà fins al 25 de juny les peces més rellevants dels diferents períodes creatius de l'artista, considerat un dels «grans surrealistes espanyols», encara que la seva obra ha restat pràcticament desconeguda a Espanya fins a la segona meitat dels anys vuitanta "quan s'instal·là definitivament a Madrid.

De la seva banda, el director de la Fundació Miró, Aurelio Torrente, destacà que Granell no podia incloure's en les avantguardes per la seva joventut però que «sí que forma part dels artistes de la segona generació surrealista i també de l'art ètnic i el popular llatinoamericà».

En les obres que integren la mostra, cedides totes elles per la Fundació Eugenio Granell de Santiago de Compostel·la, es pot veure «la seva falta de rigor i desimboltura» per, segons afegí Torrente, la seva formació d'arrel americana i a «notables influències haitianes i d'arreu del Carib», on es desenvolupa bona part de la seva trajectòria i producció artística.