Les tradicionals juguetes de la imaginació

Joan Sans és l'autor d'una publicació en què es recullen les artesanals formes lúdiques de les Illes

TW
0

Originàries baldufes de fusta, vaixells de carbur, calidoscopis pels quals es veuen meravelles visuals, elaborades pepes de cartó... són tan sols una petita mostra del recull de juguetes tradicionals que s'exposa a Juguetes artesanals de les Illes Balears fruit de la investigació de l'educador Joan Sans Mercadal.

Una edició, a càrrec del Servei de Publicacions de la Universitat de les Illes, es va presentar ahir amb una mostra il·lustrativa al Centre de Cultura Sa Nostra de Palma. Un acte en què assistiren el conseller d'Educació i Cultura, Damià Pons, el rector de la UIB, Llorenç Huguet, així com diferents representants de l'àmbit polític.

Centenars de juguetes i les seves modalitats lúdiques són recollides a una pionera publicació, tal com exposà Joan Sans «és el primer pic que s'edita un llibre dedicat a les joguines illenques, fins ara s'havien publicat especificacions a càrrec de l'Arxiduc, el menorquí Doctor Camps o el català Joan Amades».

Des que l'any 1979 la ONU atorgà un guardó a Sans i els alumnes de l'escola Maria de la Salut per un treball sobre les antigues juguetes, el professor no ha deixat d'interessar-se per les formes lúdiques dels infants de l'època de finals del segle XIX i principis del XX.

A l'obra s'hi relaciona la metodologia, el nom tècnic segons l'Illa, els anglicismes per la influència estrangera (com els «mervils» menorquins) o les possibilitats de joc, mitjançant aconseguides il·lustracions, en què també hi ha cabuda per a la música en el cas dels jocs que així ho requereixen. La típica baldufa mallorquina adopta el nom d'«acoradora» a Artà o «patxol» a Santanyí.