Breus

TW
0

• PUBLICACIONS

La crònica sobre la Guerra Civil El periodista Ricard Font i Sugranyes, de 71 anys, ha presentat avui el seu últim llibre, Els altres nens de la guerra del 36, una crònica de la vida dels 185 nens que van haver de ser acollits a Lliçà de Vall i Gimenells (Barcelona) amb motiu de la Guerra Civil espanyola. El degà del Col·legi de Periodistes de Barcelona, Salvador Alsius, ha descrit el llibre com «una crònica» que «podrà resultar polèmica» pels fets que narra. De fet, Jorge Verini, que va ser titular de la institució que va acollir aquests nens, Obra Titular Agrària, en l'època que narra el llibre, ha refusat assistir avui a la presentació en considerar «que el que es diu al llibre no s'ajusta a la realitat», segons explicà Alsius. «Els altres nens...» narra la història del propi Font i Sugranyes i els seus companys acollits a Santa Maria de Valls, on van estar a càrrec de sis educadors i van establir forts vincles d'amistat. Alsius destacà el tarannà «eclèctic i mesurat» del llibre que, segons el degà del Col·legi de Periodistes, podria haver estat «més amarg» del que és.EPR.

El més difícil és l'amor d'estiu L'escriptor i periodista, Manuel Hidalgo, ha recollit l'ambient de la localitat navarresa en què estiueja des de nin per reflexionar en la seva nova novel·la, Dias de agistaim al voltant de la necessitat de governar els desitjos i la dificultat de les eleccions amoroses. Manuel Hidalgo (Pamplona, 1953) fusiona en aquesta obra els dos corrents literaris que més l'han influenciat, el del realisme espanyol en què apareixen noms com Quevedo, Galdós, Valle Inclan, Cela o Delibes, i la línia existencial en què figures com Kafka o Camus reflectiren les angoixes i preocupacions metafísiques. El realisme i l'existencialisme conflueixen en Dias de agosto de la mà del seu protagonista, un escriptor que passa les seves vacances en Los Espinos, sumergit en el dia a dia de la quotidianitat, els passetjos, les trobades amb els locals i estiuejans i la convivència amb la seva petita filla, en absència de la seva muller, que ha hagut d'anar a la ciutat per ocupar-se de la seva mare. EFE.

• RECONEIXEMENTS

A la llibertat poètica i creativa Dos poetes que es troben empresonats a Kosovo i la Xina respectivament reberen ahir a Nova York el premi «Llibertat per escriure» de l'organització PEN, que promou la llibertat d'expressió i defensa els escriptors de tot el món contra la censura. Els guardonats són Flora Brovina, de 53 anys i d'origen albanès, que a més de poeta és pediatra i presidenta de la Lliga de Dones Albaneses a Kosovo, i l'escriptor xinès Xue Deyun, que escriu sota el nom de Ma Zhe i és una figura clau al renaixement cultural a la província de Guizhou, al sud-oest de la Xina.EFE.

Premi d'arquitectura Mies van der Rohe El jurat de la segona edició del Premi Mies Van der Rohe d'Arquitectura Llatinoamericana ha seleccionat sis projectes que són els candidats al premi de 50.000 euros (8.319.300 pessetes, aproximadament). El 30 de juny s'emetrà el verdicte i a l'octubre, el guanyador recollirà el guardó al pavelló Mies van der Rohe de Barcelona. El director de la Fundació Mies van der Rohe, Lluís Hortet, declarà que el premi pretén «destacar obres que, pel seu caràcter innovador i qualitat conceptual del projecte com la realització, siguin mereixedores de ser difoses». Uns 31 experts, 10 més que a la passada edició, han proposat obres realitzades durant els dos últims anys en 19 països de l'Amèrica Llatina. Les obres finalistes són construccions instal·lades a Lima (Perú), Cachagua (Xile), Caacupé (el Paraguai), Santiago de Xile (Xile), Bogotà (Colòmbia), i Säo Paulo (Brasil).EPR.