Sa Nostra proposa un viatge per les diferents religions de l'antic Orient

TW
0

El centre de cultura Sa Nostra convida a una primera aproximació al complex món religiós de l'antic Orient. Una bona oportunitat per conèixer els mites, les creences, les pràctiques màgiques que comporten les antigues religions, algunes de les quals encara sobreviuen mentre que unes altres ja no tenen cap tipus de vigència. El dia 17 de febrer s'enceta un cicle titulat «Religions de l'antic Orient» que es realitza els dijous fins el 6 d'abril a les 20 hores a Sa Nostra. Hi haurà un total de vuit conferències impartides per experts en la matèria, professors de Madrid, Sevilla i també el director del centre d'Estudis de Teologia de Mallorca, Teodor Suau. La coordinadora del cicle és Maria Lluïsa Sánchez León, catedràtica d'Història antiga de la Universitat de les Illes Balears. La subdirectora del centre de cultura, Magdalena Aguiló, explicà que «aquest cicle és una reflexió sobre la relació entre la filosofia i la religió».

«En un primer curs era impossible abraçar la gran diversitat de fets religiosos i ens hem centrat en els tres mil·lennis anteriors a l'era critiana en què trobam la coexistència de diverses religions politeistes en la seva majoria però també monoteistes. S'ha de destacar el paper del culte, el ritus i mite que va unit a la màgia. Moltes pràctiques màgiques van lligades a la religió», explicava Aguiló.

Les conferències seran un apropament a les religions del món egipci, mesopotàmic, a la religió hitita, a Ugarit (l'actual Ras Shamra), al judaisme de l'època hel·lenística, la comunitat de Qumrán i als orígens orientals del cultes panteus.

«Hem de distingir dos nivells, la incidència d'una determinada religió en la antiguitat que desborda els límits del territori i influeix en altres comunitats i un segon nivell que seria la vigència en l'actualitat d'alguna religió o la pervivència de grups molt limitats que continuen conservant elements com és el judaisme» digué Aguiló.