Arqueòlegs xinesos troben la mòmia d'un bebè que va viure fa 4.000 anys

També se n'ha descobert una altra d'un ancià de fa uns 2.000 anys

TW
0

Arqueòlegs xinesos acaben de descobrir la mòmia d'un bebè que va viure fa uns quatre mil anys i una altra d'un ancià de 2.000 anys d'antiguitat prop de les ruïnes d'un regne que va existir a la ruta de la Seda, concretament a la província nord-occidental de Xinjiang, informaren ahir els especialistes.

«Calculam que el bebè momificat va morir als sis mesos d'edat. Va ser trobat en un sarcòfag amb una gorra al cap i unes botes de pell. A la seva mà esquerra tenia una petita canastra de palla que possiblement va ser la seva joguina favorita», va afegir la font en una nota reproduïda per l'agència estatal Xinhua.

«Encara que el bebè estava casi despullat davall terra, es conserva bastant bé. Podem veure amb claretat que tenia el cabell castany, la forma dels seus ulls i celles», va dir Zhang Yuzhong, subdirector de l'Institut per la investigació de l'arqueologia i relíquies culturals de Xinjiang, província actualment habitada per l'ètnia uigur, d'origen turc i religió musulmana.

Zhang va afirmar que «no s'ha pogut determinar la raça del bebè encara que les teories dels arqueòlegs apunten que va poder ser d'origen caucàsic».

«Aquest descobriment llança la llum sobre un període de la història del qual es coneix molt poc. Una època en què nòmades europeus es trobaren amb el regne de Loulan, batejat més tard com la Pompeia del desert de Xina», assenyala Xinhua citant un expert en relíquies culturals.

La nota afegeix que a uns cent metres de la tomba del bebè, els arqueòlegs descobriren el sarcòfag d'un ancià que va viure fa uns 2.000 anys. Aquesta és la primera vegada que es troba a Loulan (antigament Kroaina) un sarcòfag decorat amb pintures en diversos colors. En els seus dos extrems hi ha imatges amb motius tradicionals del centre de la Xina que es conserven bastant bé», expliquen els arqueòlegs.