Mor el centenari escultor Galarza
L'escultor, imaginer i artista faller valencià Enrique Galarza Moreno, considerat degà dels artistes plàstics espanyols, morí ahir a la localitat de Picassent a l'edat de 105 anys. Nascut al Grao de València l'any 1895, es va formar a l'Escola de Belles Arts de Sant Carles i freqüentà els tallers dels mestres Pío Mollar, Vicente Marcos, Carmelo Vicent i José Maria Ponsoda. Imitador de l'imaginer barroc valencià Ignacio Vergara, realitzà nombroses peces religioses per a esglésies, convents i seminaris de diverses ciutats espanyoles i americanes. Alternà producció escultòrica profana i religiosa. La primera va ser escassa i es caracteritzava per l'ús de terracota i guix, que polia amb vernís o patina. També se dedicà a la producció de monuments fallers. Entre les seves obres més importants es troba la Divina Pastora per la localitat d'Orito i la Verge dels Lliris de la Font Roja.EFE.
• EXPOSICIONS
Signatura de pedres per la pau
Una exposició internacional que inclou obres d'art construïdes amb pedra de Jerusalem i «pedres per la pau», roques signades per destacades personalitats mundials, s'inaugurà ahir al Centre d'Arts Aplicades de Tel Aviv. La mostra és un projecte auspiciat pel Museu d'Artistes Internacionals, una institució que engloba una xarxa d'artistes, creadors i intel·lectuals de diversos països. Entre els treballs que s'exposen es troben les signatures personals sobre «pedres per la pau» de Hillary Clinton, Lea Rabin, el veterà polític israelià Simon Peres, el Dalai Lama Sofia Loren o Yoko Ono.EFE.
• RECONEIXEMENTS
Premi Blanquerna
El president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, entregarà el VII Premi Blanquerna a la Residència d'Estudiants de Madrid, durant un acte que se celebrarà a un hotel de Madrid el dia 24. Aquest guardó està convocat per la Delegació del Govern de la Generalitat a Madrid. L'historiador Juan Pablo Fusi glossarà la figura i trajectòria de la institució premiada i el secretari d'Estat d'Universitats, Jorge Fernández Díaz, agrairà el guardó en nom de la Residència. Des de 1993, any de creació del Premi Blanquerna, el guardó reconeix i agraeix la feina d'aquelles persones o entitats que s'han distingit per la seva contribució al desenvolupament, la promoció, el coneixement i la projecció de Catalunya.EPR.
• LITERATURA
El patiment de la bisexualitat
Autor d'una vintena de llibres, entre ells El Cigne, i traductor de grans autors en espanyol, des de Cervantes a Gabriel García Márquez, l'escriptor islandès Gudbergur Bergson torna ara a Espanya amb la seva novel·la Amor dur, a la qual aborda les turmentoses relacions de dos homes bisexuals. Gudbergur Bergsson, nascut al 1932 a un petit poble de pescadors del sud-est d'Islàndia, arribà a Barcelona al 1956 i allí va conèixer protagonistes de la vida literària espanyola com Carlos Barral, Gil de Biedma o Jaime Salinas. Publicada per Tusquets, en la novel·la Amor dur, hi ha «certa influència del pensament espanyol, del misticisme de San Juan de la Cruz del Libro de Buen Amor, la pintura de El Greco que no es veu a primera vista, està a la profunditat», en els racons on tracta d'expressar que «l'ànima no està totalment vestida del cos». Amor dur aplega les doloroses relacions bisexuals que inicien dos homes adults a esquena de les seves respectives esposes, en una novel·la on, a més de cert misticisme espanyol, Bergsson recull el «sentit de la venjança de la literatura clàssica islandesa».EFE.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.