Corneli Àtic, el Pancracista (326)

TW
0

L'emperador de Roma Constantí prohibeix el costum de matar o veure morir éssers humans en els amfiteatres. Fins aleshores, els llocs dels espectacles públics s'havien cobert de sang amb jocs més o menys cruels. Teatres, circs i amfiteatres on els empresaris dels gladiadors feien el seu negoci. Homes contra homes, feres contra feres i homes contra feres... «Molt populars "escriu Michael Grant" eren les lluites d'animals salvatges i això ho demostra el fet que només en un dia, en temps del regnat de Tit, en fossin morts cinc mil. Sèneca sentia veritable fàstic per tot aquest tipus d'entreteniment i també pels combats de gladiadors...».

Procedien aquells combatents de molts llocs llunyans, de Numídia o Mauritània, i els amfiteatres de les grans ciutats com Nimes o Cartago, produïen molts beneficis als propietaris dels atletes-esclaus. Només a Hispània hi havia els amfiteatres d'Empúries, Aquae Flaviae, Barcelona, Calagurris (Calahorra), Cartago Nova (Cartagena), Ercavica, Segóbriga, Tarraco (Tarragona), Toledo, Baelo, Cadis, Carmona, Còrdova, Hasta, Itàlica, Málaga, Ucubis, Urso (Osuna), Balsa, Capera i Emerita Augusta (Mèrida), si no n'hem deixat algun altre dins el tinter. Pel que fa a Mallorca, sembla que el petit teatre d'Alcúdia feia també funcions que no eren les pròpies que els romans havien heretat dels tràgics grecs, és a dir, la tragèdia, la comèdia i la sàtira, sinó també jocs i combats esportius més o menys violents i que em vaig permetre de descriure en el meu llibre Contes i viatges, en el relat Heros"Talaiot.

Un dels jocs esportius que devien tenir, doncs, més acceptació a la nostra ciutat de Pollentia era el pancratium, diríem el pancraci, que es defineix com «el combat gímnic dels antics que comprenia la lluita, el pugil·lat i tota casta de tècniques agressives», de manera que el pancraciasta acabava moltes de vegades amb la vida del seu adversari i altres tantes el deixava baldat, sempre i quan no es posassin d'acord abans de començar el combat per fer un tradicional tongo, castigat amb assots o presó per part de les autoritats si era descobert. En el recinte del teatre romà d'Alcúdia fou trobada una làpida mortuòria en record a un pancraciasta, Corneli Àtic, on els mots gravats sobre la pedra ho diuen tot: «Als déus Mans, de Corneli Àtic, més conegut com el pancraciasta, enganat pel fat advers, aquí reposa el dissortat.
Acostumà a endurir-se els músculs en el sempre seguits combats i en l'art del seu sobrenom entusiasmà el poble ben sovint.

Tu, que fores format de la terra fèrtil i llavors cremat a foc i fum, ja res no ets, llevat del que la flama perdonà.

Ossos i cendres, romanen a l'abric d'aquesta llosa.

Potser el famós atleta procedia, com el seu llinatge indica, de l'Àtica, l'antiga regió grega situada a l'oest del Peloponès. En el llenguatge de la metàfora l'adjectiu attic significa que té l'enginy, la delicadesa i la gràcia dels habitants de l'antiga Atenes.