«Dona-terra-illa», una instal·lació de denúncia social a la Fundació Miró

Dolors i Lourdes Sampol han unit creativitat i tasca en aquesta obra conjunta

Dolors i Lourdes Sampol, al «laberint» d'excessos. | T.A.

TW
0

El protagonisme el té la preocupació per la destrucció de Mallorca, la reflexió i el compromís envers la problemàtica d'una societat abocada als Exces-sos. El resultat, a l'abast del públic des d'aquesta nit, és el naixement de la instal·lació artística on les artistes mallorquines Lourdes i Dolors Sampol han treballat al llarg d'un any i que s'exposa a l'Espai Cúbic de la Fundació Miró.

Es tracta d'una instal·lació integradora de materials i símbols molt diversos, que posa sobre la taula la reflexió sobre els Exces-sos que han duit a una preocupant situació per l'illa de Mallorca. L'abús de construcció, la saturació urbanística i un augment desmesurat de la població, fets que alhora són la raó de la desintegració del paisatge i l'exhauriment dels recursos vitals, queden palesos en el component central de la instal·lació, un «laberint» de plàstics que, simulant un bosc d'arbres, evoquen la memòria del passat fent recordatori de dades i esdeveniments dramàtics per la terra.

Laberint amb sortida "aquesta és la banda positiva, l'esperança, comenten les artistes", amb ell es combinen els neons blaus simbolitzant l'horitzó del mar i el cel, i els avions que sobrevolen el bosc laberíntic amb idèntic rugit que el del caòtic sostre de Mallorca.

Un altre element especialment important són els plafons amb obres sobre paper que obren camí cap a la instal·lació, on el motiu protagonista és la dona (no sols mallorquina, sinó universal) i la seva fecunditat. Element que evoca la germinació i la gestació, Dolors i Lourdes Sampol han concentrat en aquesta part de la instal·lació el símbol del compromís amb la societat, amb la humanitat, amb la terra i, sobretot, amb les generacions vinents, fruits de la fecunditat.