Urà i Neptú no es formaren al mateix lloc del sistema solar on es troben ara

Segons els investigadors, nasqueren als voltants de Júpiter i Saturn

TW
0

Els planetes gegants de gas, Júpiter i Saturn, poden haver llançat els planetes gegants de gel, Urà i Neptú, lluny del seu entorn cap a indrets més apartats del sistema solar, segons un estudi dirigit pel professor Martin Duncan, de la Universitat de Queen, a Kingston, Canadà, que publica aquesta setmana la darrera edició de la revista Nature.

Els investigadors indiquen que Urà i Neptú estan en una regió remota del sistema solar en la qual la densitat del gas i la pols (de la qual es formaren els planetes) és molt baixa, per la qual cosa sembla que no fou allà on trobaren el material suficient per formar-se fins a una mesura que supera 10 vegades la massa de la Terra.

Amb el fonament de simulacions per ordinador, els especialistes canadencs assenyalen que aquests dos planetes gegants de gel no es fabricaren tan lluny del sol, sinó que es crearen en les proximitats de Júpiter i Saturn, on els gasos eren més densos.

Segons aquesta hipòtesi, Urà i Neptú foren posteriorment apartats mitjançant interaccions gravitacionals amb Júpiter i probablement amb Saturn. La idea que hi hagué protoplanetes molt propers entre si en els començaments de la formació del sistema solar, guanya credibilitat amb un altre estudi, també d'investigadors canadencs, Philip Armitage i Brad Hansen de la Universitat de Toronto, que apareix publicat a Nature.

Els investigadors simularen la formació de planetes gegants en el disc de gas i pols que envolta una estrella jove i observaren que, un cop que es crea un planeta gegant de gas com Júpiter en el disc, pot activar la formació d'altres planetes en un entorn veí. El planeta gegant acumula eficaçment la matèria que es troba en les proximitats del disc en piles que finalment acaben evolucionant com a planetes gegants.