L'òrbita de Júpiter respecte del Sol podria haver canviat

La composició del planeta evidencia que es va constituir molt més lluny

TW
0

Júpiter, el major de tots els planetes del nostre sistema, podria haver-se mogut en la seva òrbita respecte al sol, segons els resultats d'un estudi que surt publicat aquesta setmana a la revista Nature i que ha estat realitzat per especialistes de la Universitat de Hawaii, als Estats Units. El nou estudi indica que, més que reflectir senzillament la composició del gas en la regió dins de la qual es formaren, Júpiter està enriquit amb elements més pesants, com ara els carbons i el gas sulfur.

Es creu que aquests elements arribaren fins aquests planetes en organismes gelats anomenats científicament planetasimals, que eren semblants o idèntics als cometes actuals de l'univers. Però la regió en la qual presumiblement es formaren aquests planetasimals no hauria estat suficientment freda com per captar nitrogen i gasos inerts como l'argó, el criptó i el xenó. De tal manera, si el nou estudi és correcte, Júpiter no hauria d'haver contengut més elements dels esmentats que el Sol. Els autors de la investigació també fan especial incidència en què, malgrat tot, Júpiter és tan ric en aquests gasos inerts així com també ho és probablement en nitrogen i altres elements pesants.

Al darrere d'aquest fet es presenta la reflexió que els planetasimals es degueren condensar sota condicions molt més fredes de les quals es pensa de manera general. O bé, que aquests es varen formar a un indret de l'univers molt més allunyat de la nebulosa solar que les òrbites presents dels planetes Urà i Neptú. També es pensa que la nebulosa solar tenia molt més baixes temperatures del que fins ara s'ha pensat, o "hipòtesi molt més radical però que també es barreja" que el planeta Júpiter pogué haver-se mogut fins a la seva posició actual des d'un altre lloc molt més llunyà a l'estrella Sol.